Inkokt lax med dillmajonnäs
Inkokt lax med dillmajonnäs
22 ingredienser
En riktigt svensk sommarklassiker. Här får man inte ligga på latsidan! Laxen måste putsas noga och skäras i kuber, som långsamt pocheras i den kokheta lagen. Tänk på att både laxen och den inlagda gurkan ska stå i sin lag i kyl över natten.
Ingredienser
- 600 g laxfilé av mittbit
Koklag:
- 1 morot
- 1 rödlök
- 5 dillkvistar
- 1,5 l vatten
- 1,5 dl vitvinsvinäger
- 3 msk salt
- 3 vitpepparkorn
- 5 svartpepparkorn
- 2 lagerblad
Inlagd gurka:
- 0,33 gurka
- 6 msk vatten
- 4 msk strösocker
- 2 msk ättiksprit 12 %
Dillmajonnäs:
- 1 dl majonnäs
- 1 msk gräddfil
- 1 msk dill, finhackad
- 1 tsk citron, pressad
- salt
- vitpeppar
Till servering:
- färskpotatis, nykokt
- 2 msk färsk bladpersilja, hackad
Gör så här
- Skär bort skinnet och putsa laxfilén från det bruna köttet närmast skinnet. Dela laxen i 4 x 4 cm stora kuber och lägg dem i en gratängform med hög kant. Lämna ca 1 cm lucka mellan kuberna.
- Skala och skiva morot och rödlök. Dela dillkvistarna i mindre bitar, ca 6 cm. Koka upp vatten, vinäger, salt, pepparkorn, lagerblad, morot, lök och dillkvistar. Koka i ca 10 minuter. Slå den heta lagen över laxen och låt svalna i rumstemperatur, ställ den sedan i sin lag i kyl över natten.
- Inlagd gurka: Koka upp vatten, socker och ättika. Låt svalna. Skala gurkan, skrapa ut kärnorna och tärna gurkan i små kuber, 1 x 1 cm. Slå ättikslagen över gurkan och låt dra i kyl över natten.
- Dillmajonnäs: Blanda samman majonnäs, gräddfil, dill och citronsaft, krydda med salt och peppar. Förvara svalt till servering.
- Hacka persiljan. Servera laxen kall tillsammans med dillmajonnäs, kokt potatis, inlagd gurka och hackad persilja.