Inkokt lax med dillmajonnäs

37 röster
4
Inkokt lax med dillmajonnäs
Foto: TV4

En riktigt svensk sommarklassiker. Här får man inte ligga på latsidan! Laxen måste putsas noga och skäras i kuber, som långsamt pocheras i den kokheta lagen. Tänk på att både laxen och den inlagda gurkan ska stå i sin lag i kyl över natten.

Visa mer
4

Du behöver

  • 600 g laxfilé av mittbit

Koklag:

  • 1 morot
  • 1 rödlök
  • 5 stora dillkvistar
  • 1,5 l vatten
  • 1,5 dl vitvinsvinäger
  • 3 msk salt
  • 3 hela vitpepparkorn
  • 5 hela svartpepparkorn
  • 2 lagerblad

Inlagd gurka:

  • 0,33 gurka
  • 6 msk vatten
  • 4 msk socker
  • 2 msk ättika (12 %)

Dillmajonnäs:

  • 1 dl majonnäs
  • 1 msk gräddfil
  • 1 msk dill, finhackad
  • 1 tsk citron, pressad
  • salt
  • vitpeppar, malen

Till servering:

  • färskpotatis, nykokt
  • 2 msk bladpersilja, hackad
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Skär bort skinnet och putsa laxfilén från det bruna köttet närmast skinnet. Dela laxen i 4 x 4 cm stora kuber och lägg dem i en gratängform med hög kant. Lämna ca 1 cm lucka mellan kuberna.
  2. Skala och skiva morot och rödlök. Dela dillkvistarna i mindre bitar, ca 6 cm. Koka upp vatten, vinäger, salt, pepparkorn, lagerblad, morot, lök och dillkvistar. Koka i ca 10 minuter. Slå den heta lagen över laxen och låt svalna i rumstemperatur, ställ den sedan i sin lag i kyl över natten.
  3. Inlagd gurka: Koka upp vatten, socker och ättika. Låt svalna. Skala gurkan, skrapa ut kärnorna och tärna gurkan i små kuber, 1 x 1 cm. Slå ättikslagen över gurkan och låt dra i kyl över natten.
  4. Dillmajonnäs: Blanda samman majonnäs, gräddfil, dill och citronsaft, krydda med salt och peppar. Förvara svalt till servering.
  5. Hacka persiljan. Servera laxen kall tillsammans med dillmajonnäs, kokt potatis, inlagd gurka och hackad persilja.
26 januari 2009

Laddar fler recept...