Familjens smörgåstårta med ost och skinka

122 röster
Familjens smörgåstårta med ost och skinka
Foto: Kent Jardhammar

Du behöver

  • 9 landgångsbröd (eller ett stort runt bröd)

Fyllning

  • 100 g rökt skinka
  • 100 g hårdost
  • 1,5 dl ananas, i små tärningar
  • 1,5 dl gurka, fint tärnad
  • 1,5 dl äpple, fint tärnat
  • 1 dl purjolök, fint strimlad
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 0,75 dl majonnäs
  • 1 tsk senap
  • salt
  • peppar
  • tabasco

Garnering

  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl majonnäs
  • 2 tsk senap
  • 150 g lagrad ost (färdigskivad)
  • 1 gurka, i skivor
  • 25 körsbärstomater
  • 20 skiva rökt skinka (tunna skivor)
  • 20 skiva kokt skinka (tunna skivor)
  • 300 g vindruvor

Gör så här

  1. Skär skinka, ost, ananas, gurka och äpple i fina tärningar. Ansa, skölj och strimla purjolöken fint.
  2. Vispa grädden och blanda med majonnäs, senap och några droppar tabasco. Blanda alltsammans och smaka av.
  3. Kantskär bröden. Lägg dem tre och tre och ta ut runda bottnar, cirka 24 cm i diameter. Lägg hälften av fyllningen på första bottnen. Lägg på nästa botten, men var noga med att skarvarna inte kommer på samma ställe. Lägg på resten av fyllningen och täck med tredje botten.
  4. Blanda vispad grädde, majonnäs och senap och bred över och runt tårtan. Skär osten så att den blir lika hög som tårtan. Rulla ostskivorna och ställ dem runt tårtan med gurkskivor emellan. Lägg tomaterna runt tårtan. Forma skinkan till strutar och ställ innanför tomaterna. Placera druvorna i mitten.
7 april 2009