Smörgåstårta med sill- och ansjovis
Smörgåstårta med sill- och ansjovis
15 ingredienser
En läcker silltårta med botten av kavring passar både på buffébordet, som förrätt och liten kvälls- eller lunchrätt.
Ingredienser
- 200 g kavring
- 75 g smör, smält
Fyllning
- 3 blad gelatin
- 1,5 dl grädde
- 1,5 dl gräddfil
- 2 msk gräslök, finhackad
- 1 dl purjolök, fint strimlad
- 1 dl matjessill, fint tärnad
- 6 ansjovisfiléer, hackade
- 1 dl äppeltärningar
Garnering
- 10 ansjovisfiléer
- 1 rödlök
- 4 ägg, kokta
- 1 limefrukt
- rucolasallad
Gör så här
- Lägg gelatinbladen i vatten.
- Smula brödet i matberedare med kniv, men inte alltför fint.
- Smält smöret och blanda med brödet. Tryck ut i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Låt stå svalt en stund.
- Gör i ordning fyllningen. Vispa grädden och blanda med gräddfil, gräslök, purjolök, sill, ansjovis och äpple.
- Tillsätt smält gelatin och smaka av med salt och peppar. Häll i formen och jämna till. Låt stå kallt ett par timmar.
- Garnera strax innan serveringen med ansjovis, ägghalvor, äpple, rödlök, sallat och tunna skivor av lime.