Indiska köttbullar i tikka masalasås

POPULÄRT
koket.se
Indiska köttbullar i tikka masalasås
Foto: TV4
Jennie Walldén KM
Jennie Walldén KM

Indiska köttbullar i tikka masalasås

24 ingredienser

45 min

Kryddiga och saftiga lammfärsbullar i en smakrik sås, såsen får sin krämighet av cashewnötter som mixas med vatten tiil en gräddliknande konsistens. Bjud med nykokt basmatiris och naanbröd.

Se Jennie Walldén laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Köttbullar

  • 600 g lammfärs
  • 1 rödlök, riven (liten)
  • 1 ägg
  • 1 msk färsk ingefära, riven
  • 3 klyftor vitlök, rivna
  • 1 msk garam masala

Sås

  • 150 g cashewnötter
  • ca 4,5 dl vatten, varmt
  • 50 g smör
  • 2 gula lökar, hackade
  • 4 klyftor vitlök, skivad
  • 2 msk färsk ingefära, skivad
  • 1 msk curry
  • 1 msk garam masala
  • 1 msk chilipulver
  • 3 msk tomatpuré
  • 400 g finkrossade tomater
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 kruka färsk koriander, stjälkar grovt hackade och blad sparade till garnering
  • salt
  • peppar

Till servering

  • 4 port basmatiris, nykokt
  • 3 dl matyoghurt
  • ev naanbröd

Gör så här

  1. Börja att blanda samman alla ingredienser till köttbullarna. Salta och peppra. Smaka av genom att ta steka en liten bit i smör i panna. Rulla till bollar och ställ åt sidan.
  2. Mixa cashewnötter och varmt vatten tillsammans med vitlök och ingefära till en mjölkig kräm.
  3. Fräs den hackade löken i smör i en tjockbottnad gryta tills den är mjuk.
  4. Tillsätt curry, garam masala och milt chilipulver och låt steka med i några sekunder. Lägg sedan i tomatpuré och låt fräsa några sekunder så den rostas lätt. Häll på tomater, cashewkrämen, vispgrädde och korianderstjälkar. Låt puttra i 10 minuter, smaka sedan av med salt och peppar.
  5. Stek köttbullarna på hög värme tills de fått fin färg runtom eller lägg ner dem ostekta direkt i såsen. Låt koka ihop några minuter om köttbullarna är stekta alt ca 10 minuter om de är ostekta.
  6. Servera dina indiska köttbullar i tikka masalasås med nykokt basmatiris, svalkande yoghurt och ev naanbröd. Njut!