Indiska köttbullar i tikka masalasås

koket.se
Indiska köttbullar i tikka masalasås
Foto: TV4
Jennie Walldén 2016
Jennie Walldén 2016

Indiska köttbullar i tikka masalasås

5

24 ingredienser

45 min

Kryddiga och saftiga lammfärsbullar i en smakrik sås, såsen får sin krämighet av cashewnötter som mixas med vatten tiil en gräddliknande konsistens. Bjud med nykokt basmatiris och naanbröd.

Ingredienser

portioner

Köttbullar

  • 600 g lammfärs
  • 1 rödlök, riven (liten)
  • 1 ägg
  • 1 msk färsk ingefära, riven
  • 3 klyftor vitlök, rivna
  • 1 msk garam masala

Sås

  • 150 g cashewnötter
  • ca 4,5 dl vatten, varmt
  • 50 g smör
  • 2 gula lökar, hackade
  • 4 klyftor vitlök, skivad
  • 2 msk färsk ingefära, skivad
  • 1 msk curry
  • 1 msk garam masala
  • 1 msk chilipulver
  • 3 msk tomatpuré
  • 400 g finkrossade tomater
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 kruka färsk koriander, stjälkar grovt hackade och blad sparade till garnering
  • salt
  • peppar

Till servering

  • 4 port basmatiris, nykokt
  • 3 dl matyoghurt
  • ev naanbröd

Gör så här

  1. Börja att blanda samman alla ingredienser till köttbullarna. Salta och peppra. Smaka av genom att ta steka en liten bit i smör i panna. Rulla till bollar och ställ åt sidan.
  2. Mixa cashewnötter och varmt vatten tillsammans med vitlök och ingefära till en mjölkig kräm.
  3. Fräs den hackade löken i smör i en tjockbottnad gryta tills den är mjuk.
  4. Tillsätt curry, garam masala och milt chilipulver och låt steka med i några sekunder. Lägg sedan i tomatpuré och låt fräsa några sekunder så den rostas lätt. Häll på tomater, cashewkrämen, vispgrädde och korianderstjälkar. Låt puttra i 10 minuter, smaka sedan av med salt och peppar.
  5. Stek köttbullarna på hög värme tills de fått fin färg runtom eller lägg ner dem ostekta direkt i såsen. Låt koka ihop några minuter om köttbullarna är stekta alt ca 10 minuter om de är ostekta.
  6. Servera dina indiska köttbullar i tikka masalasås med nykokt basmatiris, svalkande yoghurt och ev naanbröd. Njut!