Indiska köttbullar i tikka masalasås
Indiska köttbullar i tikka masalasås
24 ingredienser
45 min
Kryddiga och saftiga lammfärsbullar i en smakrik sås, såsen får sin krämighet av cashewnötter som mixas med vatten tiil en gräddliknande konsistens. Bjud med nykokt basmatiris och naanbröd.
Se Jennie Walldén laga receptet

Ingredienser
Köttbullar
- 600 g lammfärs
- 1 rödlök, riven (liten)
- 1 ägg
- 1 msk färsk ingefära, riven
- 3 klyftor vitlök, rivna
- 1 msk garam masala
Sås
- 150 g cashewnötter
- ca 4,5 dl vatten, varmt
- 50 g smör
- 2 gula lökar, hackade
- 4 klyftor vitlök, skivad
- 2 msk färsk ingefära, skivad
- 1 msk curry
- 1 msk garam masala
- 1 msk chilipulver
- 3 msk tomatpuré
- 400 g finkrossade tomater
- 3 dl vispgrädde
- 1 kruka färsk koriander, stjälkar grovt hackade och blad sparade till garnering
- salt
- peppar
Till servering
- 4 port basmatiris, nykokt
- 3 dl matyoghurt
- ev naanbröd
Gör så här
- Börja att blanda samman alla ingredienser till köttbullarna. Salta och peppra. Smaka av genom att ta steka en liten bit i smör i panna. Rulla till bollar och ställ åt sidan.
- Mixa cashewnötter och varmt vatten tillsammans med vitlök och ingefära till en mjölkig kräm.
- Fräs den hackade löken i smör i en tjockbottnad gryta tills den är mjuk.
- Tillsätt curry, garam masala och milt chilipulver och låt steka med i några sekunder. Lägg sedan i tomatpuré och låt fräsa några sekunder så den rostas lätt. Häll på tomater, cashewkrämen, vispgrädde och korianderstjälkar. Låt puttra i 10 minuter, smaka sedan av med salt och peppar.
- Stek köttbullarna på hög värme tills de fått fin färg runtom eller lägg ner dem ostekta direkt i såsen. Låt koka ihop några minuter om köttbullarna är stekta alt ca 10 minuter om de är ostekta.
- Servera dina indiska köttbullar i tikka masalasås med nykokt basmatiris, svalkande yoghurt och ev naanbröd. Njut!