• Meny
  • Sök
  • Kontomeny

Indisk risdessert

5 röster
4
Indisk risdessert
Foto: TV4

Receptet till den här kardemummadoftande efterrätten kommer från Indien. Där är den särskilt omtyckt för att avsluta en muslimsk festmåltid, t ex ett bröllop. Den lagas av basmatiris, det mest exklusiva indiska riset.

Rosenvatten hittar du på apoteket.
Gröna kardemummakapslar finns i kryddhyllan på välsorterade butiker. Om det inte finns där så hittar du det i butiker som specialicerar sig på indisk mat eller kan beställa från företag som säljer kryddor på nätet.

4
4 portioner

Du behöver

  • 5 dl basmatiris
  • 1 krm gul hushållsfärg
  • 50 g osaltat smör
  • 0,5 dl russin
  • 6 sötmandlar
  • 15 pistagenötter
  • 8 hela gröna kardemummakapslar
  • 1 dl strösocker
  • 5 dl vatten
  • 8 droppar rosenvatten
  • 8 cocktailbär

Gör så här

  1. Skölj riset och låt det ligga i blöt 20 minuter i kallt vatten. Häll bort vattnet. Koka riset med 10 dl vatten och hushållsfärgen 10 minuter. Häll upp det i en sil och låt det rinna av.
  2. Låt smöret bli varmt utan att ta färg i en kastrull. Lägg i russin, sötmandel, pistagemandel, kardemumma och cocktailbär och fräs allt under omrörning ett par minuter.
  3. Blanda sockret med 5 dl vatten tills det löst sig. Häll det i kastrullen. Rör om, koka upp och låt koka under omrörning 15-20 minuter, tills sockerlagen är seg och trådig.
  4. Häll i riset och blanda allt väl. Sänk till mycket låg värme och ånga riset färdigt under lock ca 5 minuter. Dra riset från värmen, rör ned rosenvattnet och låt stå under lock ytterligare 10 minuter. Fluffa upp det varma riset med en gaffel före serveringen.
26 januari 2009