Indisk pumpagryta med smak av saffran

Markiz Talhaoui

Indisk pumpagryta med smak av saffran

23 ingredienser

1 h

Vad passar bättre till middag än en härlig gryta med pumpa och saffran så här på hösten?

Ingredienser

portioner
  • 2 gula lökar
  • 2 tomater
  • 200 g butternutpumpa
  • 300 g kyckling, skivad i bitar om ca3 x3 cm eller (lamm eller nötkött)
  • 3 msk olja
  • 2 msk färsk ingefära, riven
  • 1 dl persilja, hackad
  • 1 dl färsk koriander, hackad
  • 1 tsk malen spiskummin
  • 0,5 malen gurkmeja
  • 0,5 förp saffran
  • 2,5 dl kokosmjölk
  • 1,5 dl vatten
  • 1 msk brunt farinsocker
  • 1,5 tsk salt
  • 380 g blandade bönor, kokta (black eye bönor)
  • ca 0,5 msk limejuice, färskpressad
  • 0,5 dl granatäpplekärnor
  • 0,25 dl rostade pumpakärnor, rostade
  • 0,25 hasselnötter, rostade

Servering

  • ris
  • limeklyfta
  • färsk koriander

Gör så här

  1. Skala och finhacka löken. Riv tomaterna. Skala och skär pumpan i 1 cm stora tärningar.
  2. Hetta upp oljan i en stekpanna och bryn kycklingköttet i 4-5 minuter. Tillsätt löken, ingefära, tomat, persilja, koriander, spiskummin, gurkmeja och saffran och fräs på medelvärme tills löken mjuknar, 4-5 minuter.
  3. Tillsätt pumpan, kokosmjölk, vatten, socker och salt. Låt koka under lock på svag värme tills pumpan är mjuk, ca 30-40 minuter. Rör om då och då.
  4. Häll av och skölj bönorna, låt rinna av. Tillsätt bönorna och limejuicen i grytan. Tillsätt eventuellt mer vatten om det behövs. Smaka av med salt.
  5. Toppa med granatäppelkärnor, rostade pumpafrön och hasselnötter.
  6. Servera med ris, limeklyftor och koriander.