Indisk pumpagryta med smak av saffran

Markiz Talhaoui
Markiz Talhaoui

Indisk pumpagryta med smak av saffran

3

6 steg att laga

23 ingredienser

1 h

Vad passar bättre till middag än en härlig gryta med pumpa och saffran så här på hösten?

Ingredienser

portioner4 portioner
  • 2 gula lökar
  • 2 tomater
  • 200 g butternutpumpa
  • 300 g kyckling, skivad i bitar om ca3 x3 cm eller (lamm eller nötkött)
  • 3 msk olja
  • 2 msk färsk ingefära, riven
  • 1 dl persilja, hackad
  • 1 dl färsk koriander, hackad
  • 1 tsk malen spiskummin
  • 0,5 malen gurkmeja
  • 0,5 förp saffran
  • 2,5 dl kokosmjölk
  • 1,5 dl vatten
  • 1 msk brunt farinsocker
  • 1,5 tsk salt
  • 380 g blandade bönor, kokta (black eye bönor)
  • ca 0,5 msk limejuice, färskpressad
  • 0,5 dl granatäpplekärnor
  • 0,25 dl rostade pumpakärnor, rostade
  • 0,25 hasselnötter, rostade

Servering

  • ris
  • limeklyfta
  • färsk koriander

Gör så här

  1. Skala och finhacka löken. Riv tomaterna. Skala och skär pumpan i 1 cm stora tärningar.
  2. Hetta upp oljan i en stekpanna och bryn kycklingköttet i 4-5 minuter. Tillsätt löken, ingefära, tomat, persilja, koriander, spiskummin, gurkmeja och saffran och fräs på medelvärme tills löken mjuknar, 4-5 minuter.
  3. Tillsätt pumpan, kokosmjölk, vatten, socker och salt. Låt koka under lock på svag värme tills pumpan är mjuk, ca 30-40 minuter. Rör om då och då. 
  4. Häll av och skölj bönorna, låt rinna av. Tillsätt bönorna och limejuicen i grytan. Tillsätt eventuellt mer vatten om det behövs. Smaka av med salt.
  5. Toppa med granatäppelkärnor, rostade pumpafrön och hasselnötter.
  6. Servera med ris, limeklyftor och koriander.
TIPS!
läs mer
Bikarbonat

Smarta tips i köket!

Knivskola, rengöra skärbrädor och bikarbonat. Smarta tips för köket!

Läs mer