Indisk palak bowl med halloumi

Indisk palak bowl med halloumi
Foto: TV4
Jennie Walldén 2016
Jennie Walldén 2016

Indisk palak bowl med halloumi

9

20 ingredienser

45 min

Grönt är skönt - och det gäller verkligen i den här smakrika rätten med stekta halloumitärningar serverade i en grön och kryddig gryta med spenat som bas. 

Ingredienser

portioner4
  • 600 g fryst bladspenat, tinad
  • 3 klyftor vitlök
  • 4 cm färsk ingefära, skivad
  • 2 gröna chilifrukter, skivad (mild)
  • ev vatten
  • 4 klyftor vitlök, finhackade
  • 1 gul lök, finhackad (stor)
  • 75 g smör
  • 1 tsk malen gurkmeja
  • 2 tsk chilipulver
  • 2 tsk garam masala
  • 2 tomater, finhackade
  • 1 tsk strösocker
  • 1 dl vispgrädde
  • ev 1-2 dl vatten
  • 500 g halloumiost
  • 1 citron, i klyftor
  • salt

Till servering

  • 4 port basmatiris, kokt
  • 4 msk vispgrädde, att ringa över

Gör så här

  1. Börja med att krama ut vätskan ur den tinade spenaten lätt. Lägg i en blender/mixer tillsammans med vitlöksklyftor (3 st), ingefära och chili. Mixa till en slät konsistens. Tillsätt ev lite vatten om det behövs. Låt stå.
  2. Skär halloumi i tärningar. Stek dem i lite olja till gyllene färg runtom. Dra av pannan från värmen och låt osten ligga kvar i pannan någon minut.
  3. Stek finhackad vitlök och finhackad lök i smör till de börjar bli lite gyllene. Tillsätt gurkmeja, chilipulver och garam masala och låt steka med i några sekunder innan tomaterna går i. Låt fräsa i några minuter.
  4. Häll den mixade spenaten i pannan med lök och tomater. Låt puttra under omrörning i 3 minuter. Tillsätt grädde och socker och låt puttra i 1 minut. Späd ev med lite vatten om det är för tjockt. Smaka av med salt.
  5. Tillsätt halloumin och låt den bli varm under 1 minuts puttrande.
  6. Servera din palak halloumi i en skål med basmatiris. Pressa lite citron över vid servering.