Indisk kyckling med persiskt ris

Indisk kyckling med persiskt ris
Foto: TV4

Indisk kyckling med persiskt ris

Av: Reza Jafari

Från: Efter stängning

37 ingredienser

Reza kombinerar det persiska köket med indiska och serverar fluffigt persiskt ris tillsammans med en tomatsås och kyckling kryddad med garam masala.

Ingredienser

portioner

Garam masala

  • 2 tsk hel spiskummin
  • 1 tsk malen kanel
  • 1 tsk hel nejlika
  • 1 tsk korianderfrö
  • 1 tsk senapsfrö
  • 1 tsk kardemummakärnor
  • 1 lagerblad
  • 1 tsk fänkålsfrö

Kyckling

  • 2 kycklinglårfiléer
  • 2 tsk garam masala
  • 1 msk smör
  • 1 msk olja
  • salt
  • peppar

Sås

  • 0,5 gul lök
  • 1 chilifrukt (spansk peppar)
  • 2 klyftor vitlök
  • 3 cm färsk ingefära
  • 1 msk garam masala
  • 1 tsk malen gurkmeja
  • 1 tsk malen spiskummin
  • 0,5 burk krossade tomater (à 400 g)
  • 0,5 dl vatten
  • 0,5 dl grädde
  • ev cayennepeppar
  • salt
  • peppar

Ris

  • 2 dl ris
  • 0,25 g saffran
  • 1 fast potatis
  • salt

Chapati

  • 1,3 dl dinkelmjöl
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 dl vatten
  • färsk koriander
  • 2 msk smör
  • 1 klyfta vitlök

Gör så här

Garam masala

  1. Rosta alla kryddor på medelhögvärme i en torr panna. Det får inte bli bränt. Mortla eller mixa alla kryddor till ett fint pulver.

Persiskt ris

  1. Lägg riset i vatten, minst 30 minuter, helst över natten.
  2. Koka upp vatten med salt. Vattnet ska smaka som havet. Häll riset i vattnet och låt koka i några minuter, det ska vara lite mjukt på utsidan och ha en tydlig kärna i mitten.
  3. Skär potatisen i tunna skivor medan riset kokar. Ta ca 2 msk hett vatten i en liten skål och lägg i saffranet.
  4. Häll av riset. Häll ca 1 msk olja i en kastrull (helst nonstick). Lägg potatisskivorna i botten av kastrullen, häll i saffransvattnet och lägg över riset försiktigt. När allt ris är i kastrullen så dra en sked från sidorna av kastrullen mot mitten så att det bildar ett litet ”berg”. Ta baksidan av en träsked eller något redskap som är liknande och gör ca 5 hål i riset. Ett i mitten av ”berget” och 4 runtom. Det är där ångan kommer igenom. Häll i en liten skvätt vatten så att det finns lite vätska att ånga upp.
  5. Linda en kökshandduk runt locket och lägg på kastrullen. Börja först med hög värme för att få igång ångandet och sänk sedan till väldigt låg värme så att det bara fortsätter ånga. Efter 10 minuter lägg på lite smör eller olja och fluffa till riset med en gaffel. Passa även på att smaka och se om det behövs ångas lite till, det kan eventuellt behövas några minuter till.
  6. När riset är klart, vänd upp kastrullen på ett fat, allt ska komma ut och se ut som en tårta. Märker du att potatisen inte är tillräckligt krispig kan du försöka lägga tillbaka just botten av riset med potatisen i en kastrull med lite olja och köra på hög värme.

Sås

  1. Skala och hacka lök, ingefära och vitlök. Dela, kärna ur och hacka chilin. Stek lök, ingefära, chili och vitlök i lite smör. Tillsätt kryddorna och stek i en minut. Tillsätt krossade tomater och en skvätt vatten. Låt småkoka minst 15 minuter. Mixa såsen slät och tillsätt grädde. Smaka av med salt, peppar och eventuellt cayennepeppar.

Kyckling

  1. Krydda kycklingen med garam masala, salt och peppar. Stek kycklingen i olja och smör med skinnsidan ned. När skinnet fått bra med färg och nästan är klar vänd till andra sidan. Kycklingen är klar när innertemperaturen är 72 grader.

Chapati

  1. Blanda mjöl, salt och vatten. Knåda till en deg 5-10 minuter.
  2. Gör ca 4 bollar av chapatin och börja kavla ut dem. De ska vara väldigt tunna. Stek dem i en torr panna ca 1 minuter per sida.
  3. Smält smöret och riv ner vitlöken, hacka ned koriander. Pensla de nystekta bröden med smöret.
  4. Servera allt tillsammans.