Indisk butter halloumi

Indisk butter halloumi
Foto: TV4
Zeina Mourtada
Zeina Mourtada

Indisk butter halloumi

364

6 steg att laga

17 ingredienser

40 min

En förenklad variant på den kryddiga och krämiga indiska grytan butter chicken. Här byts kycklingen mot halloumi och blir då vego och betydligt mer snabblagad.

Kökets shop

Ny kokbok från Zeina

Veckans matsedel

Zeina Mourtada

209 kr239 kr

läs mer
Kökets kurser
Promoruta Zeina hummus

Upptäck Mellanösterns smaker!

Gå Zeinas onlinekurs. Läs mer & se trailer

Ingredienser

portioner4 portioner
  • 400 g halloumiost
  • 2 gul lök
  • 1 msk färsk ingefära, riven
  • 3 klyfta vitlök
  • 400 g finkrossade tomater
  • 3 dl vispgrädde
  • 50 g smör
  • 1 dl vatten
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 msk strösocker (mängd kan minskas)

Kryddor

  • 1 tsk malen kardemumma
  • 0,5 tsk malen kanel
  • 1 msk malen spiskummin
  • 1 msk paprikapulver
  • salt
  • peppar

Till servering

  • 4 port ris

Gör så här

  1. Tillaga riset enligt anvisning på förpackningen.
  2. Skala och hacka gul lök. Skala och finriv vitlök och ingefära.
  3. Hetta upp smör i en gryta eller kastrull. Stek lök, ingefära, vitlök och alla kryddor i smöret under omrörning.
  4. Tillsätt tomatpuré och stek lite till. Tillsätt krossad tomat och 1 dl vatten. Blanda och låt sedan såsen puttra under lock i 15-20 minuter. Krydda med salt och peppar.
  5. Häll i grädden, smaksätt med socker (såsen ska gärna vara lite söt) och låt puttra i ytterligare 10-15 minuter.
  6. Skär halloumi i tärningar. Hetta upp en helt torr stekpanna och stek halloumin tills den får lite färg. Vänd ner i såsen och låt osten puttra med i 5-6 minuter. Servera grytan med nykokt ris.