Idévärldens lasagne

Idévärldens lasagne

Av: Mia Clase, Lina Nertby Aurell

Från: Malou efter tio

22 ingredienser

40 m

"Fem timmars bilresa söder om Stockholm ligger det en liten kuststad som heter Kalmar. I den staden finns det ett litet hus som har en väldigt speciell plats i våra hjärtan. Här har stora delar av våra bägge böcker skrivits. Tack Karin och Kristofer för att ni lånat ut ert hem till oss och lova att inte få panik om ni hittar några röda fläckar i köket. Det är inte blod. Det är lasagne." /Mia Clase och Lina Nertby Aurell

Ingredienser

portioner

Lasagne

  • 100 g tomat, soltorkade i olja men avrunna
  • 1 förp tofu (naturell) [ca 270 g]
  • 1 dl valnötter
  • 1 msk tamarisoja
  • 1 kruka basilika
  • 2 aubergines
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 msk kokosolja, kallpressad
  • 2 förp tomat, krossade [à 400 g]
  • 2 tsk torkad timjan, torkad
  • 2 tsk oregano, torkad
  • 1 tsk basilika, torkad
  • 2 tsk äppelcidervinäger
  • örtsalt
  • svartpeppar, nymalen

Pumpaparmesan

  • 1 dl pumpakärnor
  • 1 msk näringsjäst
  • 0,5 klyfta vitlök, skalad
  • 1 msk olivolja, kallpressad
  • 2 krm flingsalt

Till servering

  • grönsallad (en blandning av t.ex. babyspenat, mangoldskott, rucola och mäche)

Gör så här

  1. Skär tomaterna i mindre bitar. Häll av tofun och pressa ut vattnet.
  2. Mixa tomater och valnötskärnor till ett smul, tillsätt tofun och pulsa till en bitig "färs". Tillsätt tamarisojan och det mesta av basilikan (spara lite till garnering) och pulsa några gånger.
  3. Skiva auberginerna mycket tunt på längden med en osthyvel eller mandolin. Koka vatten i en kastrull. Ånga aubergineskivorna i en sil under lock i två minuter. Ta upp och torka av med hushållspapper.
  4. Värm ugnen till 100 grader. Lägg en sked färs längst ner på varje aubergineskiva och rulla ihop. Lägg alla rullar i en ugnsfast form.
  5. Skala och finhacka och lök och vitlök. Värm lökhacket försiktigt i en panna med lite olja. Tillsätt tomatkrosset, de torkade örterna och vinägern. Smaka av med örtsalt och svartpeppar. Häll tomatkoket över auberginerullarna. Gratinera mitt i ugnen i cirka 30 minuter, tills auberginerullarna blivit mjuka, och tomatsåsen har en ljummen temperatur.
  6. Mixa alla ingredienser till pumpaparmesanen. Toppa lasagnen med färsk basilika och hälften av pumpaparmesanen. Servera lasagnen med resten av pumpaparmesanen vid sidan av, och en enkel grönsallad.