Ice box cookies

Ice box cokies
Foto: Charlie Drevstam

Ice box cookies

Av: Ai Ventura

Från: Nyhetsmorgon

6 ingredienser

1 h

"De här kakorna kallas icebox cookies eftersom de ställs i frysen innan de skärs i skivor. Sättet att göra dem liknar hur man gör svenska schackrutor, det vill säga mönstret framträder när man skivar degrullen. Den japanska varianten, som kallas kintaro cookies, är mer komplicerad men får också ett mer intrikat utseende. Här hittar du beskrivning till hur du bakar de gulliga pandabjörnarna >>

Ingredienser

portioner10 - 15 stycken
  • 40 g smör, rumstempererat
  • 3 msk florsocker
  • 1 äggula
  • 5 msk vetemjöl
  • 1,5 msk potatismjöl (eller majsstärkelse)
  • 1 msk mandelmjöl

Gör så här

  1. Rör smör och florsocker smidigt i en bunke med en slickepott.
  2. Tillsätt äggula och rör till en jämn smet.
  3. Blanda vetemjöl, potatismjöl och mandelmjöl i en skål och sikta ner i smeten. Blanda med en slickepott till en deg. Blanda inte för länge eftersom det då bildas gluten i degen, och du kommer ändå knåda degen mer senare. Om degen blir varm och mjuk blir den svårare att hantera, ställ den då i kylen cirka 30 minuter.
  4. Forma degen till 10-15 valfri kakor och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
  5. Grädda mitt i ugnen på 160 grader i ca 15 minuter. Låt svalna på galler.