Så bakar du japanska pandabjörnar

De här kakorna kallas icebox cookies eftersom de ställs i frysen innan de skärs i skivor. Sättet att göra dem liknar hur man gör svenska schackrutor, det vill säga mönstret framträder när man skivar degrullen. Den japanska varianten, som kallas kintaro cookies, är mer komplicerad men får också ett mer intrikat utseende.

Här hittar du recept och en illustrerad steg för steg-guide till hur bakar dessa urgulliga pandakakor.  Receptet kommer från boken Baka kawaii av Ai Ventura, Natur och Kultur.

 

PANDABJÖRNAR パンダ​

Ger 10 kakor
1 sats mördeg, till receptet på mördeg >>
1 msk kakao
1 tsk mjölk

1. Väg upp 100 g av degen och häll ut på köksbänken. Bearbeta till en jämn deg. Rulla till en 8 cm lång cylinder, plasta in och låt vila i kylen 30 minuter. 

2. Arbeta resten av degen på bänken tillsammans med kakao och mjölk till en jämn deg. 

3. Väg upp 6 g av kakaodegen till björnens nos (A), se illustration. Rulla till en 8 cm lång cylinder och tryck sen till sidorna så att cylindern får en trekantig form. Eftersom delen är ganska liten är det lättare med hjälp av
plastfolie. 

4. Dela resten av kakaodegen i 4 lika stora bitar, använd våg så det blir exakt. Rulla de 4 bitarna till 8 cm långa cylindrar. Två av cylindrarna ska bli ögon (B), gör dem mer ovala i formen genom att trycka till sidorna. De andra två cylindrarna kommer att bli öron (C). Plasta in alla delar och ställ i frysen 30 minuter. 

5. Ta fram den ofärgade cylindern och skär av en remsa på längden, cirka 1 cm tjock. Den ska bli björnens hakparti (D). Skär en likadan remsa på andra sidan cylindern (E). Skiva sen mitten i 3 längsgående delar (F, G, H). 

6. Ta fram remsan D. Skär bort ett trekantigt spår genom att skära snett från två håll, se illustration. Lägg i den trekantiga nosen (A) i spåret. 

7. Knåda del F lite så att den blir mjukare. Täck över nosen med F och forma som ett tak. Fäst ögonen B på sidorna av F. Knåda G och H och täck över ögonen. Lägg sen E överst och stryk över skarvarna med ett finger. Rulla lätt så formen blir fin, inte för kraftigt för då går designen sönder. 

8. Fäst öronen (C) noga utanpå. Plasta in och ställ i frysen 30 minuter. 

9. Lägg på ugnsplåt med bakplåtspapper med mellanrum mellan kakorna. 

10. Sätt ugnen på 160 grader, ej varmluft. Ta fram rullen och skär i 10 jämna skivor. 

11. Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter. Låt svalna på galler.