Höstgryta på högrev

30 röster
5 timmar
4-6
Höstgryta på högrev
Foto: Tv4

”En mustig höstgryta är bland det godaste som finns tycker jag. Torkad svamp funkar perfekt i en den här gryta, men har du färska går det också bra. Grytan behöver ett gäng timmar på spisen för att bli härligt perfekt, men den sköter sig själv.” /Jessica Frej

Visa mer
5 timmar
4-6

Du behöver

  • 800 g högrev
  • salt
  • peppar
  • 200 g sidfläsk, rökt
  • 2 gula lökar
  • 1 king solo vitlök
  • smör (att steka i)
  • 1 flaska rött vin
  • 2 lagerblad
  • 2-3 kvist timjan
  • 3 msk oxfond
  • 4 kvist persilja
  • 0,5 l trumpetsvamp (eller trattkantareller) [alt. 1 liter färsk]
  • persilja (till servering)
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Dela högreven i grytbitar om 4×4 cm. Salta och peppra bitarna.
  2. Skiva sidfläsket i cm stora bitar.
  3. Skala och hacka löken och vitlöken.
  4. Stek köttet och fläsket på hög värme med smör, så de får rejält med färg.
  5. Häll köttet i en gryta, lägg i lök och vitlök och låt de fräsa ihop i några minuter.
  6. Tillsätt vin, lagerblad, timjan, fond och persiljekvistar i grytan. Låt sedan småkoka under lock i 3-4 timmar.
  7. Använde du torkad svamp så låt den koka med i ca 2 timmar. Använder du färsk svamp så smörstek den först med salt och låt den gå ner i grytan strax före servering.
  8. Strö över färsk persilja och servera med förslagsvis kokt potatis, potatismos eller klyftpotatis. Supergott och går fint att frysa.
Kökets kurser

laddar fler recept...

Laddar fler recept...