Höstgryta på högrev

Höstgryta på högrev
Foto: Tv4
Jessica Frej
Jessica Frej

Höstgryta på högrev

14 ingredienser

5 timmar

”En mustig höstgryta är bland det godaste som finns tycker jag. Torkad svamp funkar perfekt i en den här gryta, men har du färska går det också bra. Grytan behöver ett gäng timmar på spisen för att bli härligt perfekt, men den sköter sig själv.” /Jessica Frej

Ingredienser

portioner4 - 6
  • 800 g högrev
  • salt
  • peppar
  • 200 g sidfläsk, rökt
  • 2 gula lökar
  • 1 king solo vitlök
  • smör (att steka i)
  • 1 flaska rött vin
  • 2 lagerblad
  • 2-3 kvistar timjan
  • 3 msk oxfond
  • 4 kvistar persilja
  • 0,5 l trumpetsvamp (eller trattkantareller) [alt. 1 liter färsk]
  • persilja (till servering)

Gör så här

  1. Dela högreven i grytbitar om 4×4 cm. Salta och peppra bitarna.
  2. Skiva sidfläsket i cm stora bitar.
  3. Skala och hacka löken och vitlöken.
  4. Stek köttet och fläsket på hög värme med smör, så de får rejält med färg.
  5. Häll köttet i en gryta, lägg i lök och vitlök och låt de fräsa ihop i några minuter.
  6. Tillsätt vin, lagerblad, timjan, fond och persiljekvistar i grytan. Låt sedan småkoka under lock i 3-4 timmar.
  7. Använde du torkad svamp så låt den koka med i ca 2 timmar. Använder du färsk svamp så smörstek den först med salt och låt den gå ner i grytan strax före servering.
  8. Strö över färsk persilja och servera med förslagsvis kokt potatis, potatismos eller klyftpotatis.
  9. Supergott och går fint att frysa.