Höstens bästa äppelkaka

Hilda Kirkhoff KH

Höstens bästa äppelkaka

13 ingredienser

1 h

Hilda Kirkhoff bjuder på sin bästa äppelkaka. Perfekt att baka i höst när de svenska äpplena är i säsong.

Ingredienser

portioner
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 1 tsk malen kardemumma
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 krm salt
  • 2 ägg (stora)
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 dl gräddmjölk (0,5 dl mjölk och 0,5 dl grädde)
  • 3 äpplen (medelstora, gärna syrliga och fasta, t.ex. Aroma eller Gravenstein)
  • 100 g smör
  • 1 msk rörsocker

Servering

  • florsocker
  • vaniljsås ( eller vaniljglass)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader varmluft.
  2. Klä en form (eller en gjutjärnspanna) som är 22 cm i diameter med bakplåtspapper.
  3. Blanda mjöl, kardemumma, bakpulver, vaniljsocker och salt i en skål.
  4. Vispa ägg och socker luftigt i en större skål. Tillsätt gräddmjölken.
  5. Skala, kärna ur och dela två äpplen i små tärningar.
  6. Kärna även ur det sista äpplet men behåll skalet på. Skär äpplet i tunna halvmånar och använd till dekoration.
  7. Vänd ner hälften av mjölblandningen i smeten och tillsätt det smälta smöret.
  8. Rör om och tillsätt den sista delen av vetemjölet.
  9. Blanda försiktigt ner de tärnade äpplena.
  10. Häll smeten i formen.
  11. Lägg de tunna äppelskivorna i ett fint mönster ovanpå och strö över råsocker.
  12. Grädda i 55–65 minuter tills kakan är gyllenbrun och en provsticka kommer ut torr.
  13. Låt svalna i formen i några minuter.

Servering

  1. Pudra kakan med florsocker och servera eventuellt vaniljsås eller vaniljglass till.