Honungsrostade gulbetor med pesto och fryst riven fetaost

koket.se
Honungsrostade gulbetor med pesto och fryst riven fetaost
Foto: TV4
Adam Thulin
Adam Thulin

Honungsrostade gulbetor med pesto och fryst riven fetaost

17 ingredienser

40 min

En lättlagad rätt med gulbetor som rostas i ugnen och serveras på en bädd av färsk spenat blandad med en försvenskad variant på pesto. Allt toppas med finriven fetaost som varit i frysen (supergott!) och bjuds med klimatsmart havreris.

Se Adam Thulin laga receptet

koket.se
Starta receptvideo

Ingredienser

portioner
  • 200 g fetaost (lägg i frysen)

Honungsrostade betor

  • 700 g gulbeta
  • 1 msk honung
  • 2 msk citronsaft, färskpressad
  • rapsolja
  • salt

Havreris

  • 3 dl havreris
  • 5 dl vatten
  • salt

Pesto

  • 1 kruka färsk dill
  • ca 50 g färsk spenat
  • 0,5 dl solroskärnor (går att byta mot annan nöt eller frön)
  • 0,5 dl kallpressad rapsolja
  • 0,5 citron, finrivet skal
  • 2 msk citronsaft, färskpressad
  • salt

Till servering

  • 250 g färsk spenat

Gör så här

  1. Honungsrostade betor
    Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala och skär gulbetorna i långa bitar. Lägg dem i en ugnssäker form.
  3. Blanda betorna med olja, honung och salt. Rosta i ugnen tills betorna blivit gyllene, ca 25 minuter. Låt svalna lite innan servering.
  4. Havreris
    Koka havreriset enligt anvisning på förpackningen.
  5. Pesto
    Lägg alla ingredienser i en bunke. Mixa ihop med en stavmixer. Smaka av med salt.
  6. Servering
    Lägg ut spenaten på er stort serveringsfat.
  7. Skeda på lite av peston och blanda runt.
  8. Placera gulbetorna på spenaten och riv den frysta fetaosten över.
  9. Lägg havreriset i en skål och toppa med peston.