Hollandaisesås

Hollandaisesås
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Hollandaisesås

6 ingredienser

15 m

Pröva att laga din egen hollandaisesås. Den är baserad på smör och äggulor och serveras ljummen. Det är viktigt att gulorna blandas med vatten innan du vispar över värme. Härigenom minskar risken att såsen skär sig. Såsen passar bra till både äggrätter, grönsaksrätter och elegantare fiskrätter.

Ingredienser

portioner4 - 6
  • 150 g smör
  • 2 äggulor
  • 1 tsk citron, pressad
  • 2-3 msk vatten
  • salt
  • vitpeppar

Gör så här

  1. Smält smöret på svag värme utan att det bryns.
  2. Blanda äggulor, citron och vatten i en kastrull, ej av aluminium. Sätt kastrullen i vattenbad strax under kokpunkten. Vispa snabbt tills blandningen tjocknar.
  3. Tillsätt det varma, smälta smöret lite åt gången, under kraftig vispning. Var noga med att bottensatsen på smöret ej kommer med. Smaksätt med salt och peppar.