Högrevsgryta på 3 olika sätt

POPULÄRT
koket.se
Högrevsgryta på 3 olika sätt
Foto: Tv4
Fredrik Eriksson ny
Fredrik Eriksson ny

Högrevsgryta på 3 olika sätt

48 ingredienser

1 h

Högrevsgryta är en populär helgmiddag som du kan variera på många olika sätt. Här tipsar Fredrik om hur du gör en härlig ”basgryta” som du sedan kan toppa för att variera. Grytan går dessutom bra att frysa in!

Ingredienser

portioner

Bas

  • 1 kg högrev, grovt skuren
  • 1 gul lök, grovt hackad
  • 0,25 rotselleri, tärnad
  • 1 morot, tärnad
  • 5 klyftor vitlök, skivade
  • 4 lagerblad
  • timjankvist
  • 1 msk tomatpuré
  • 37,5 cl rött vin
  • 1 oxbuljongtärning
  • 4 dl vatten
  • salt
  • vitpeppar

Italienaren

  • 3 schalottenlökar
  • 1 burk kronärtskocka
  • 2 msk kapris
  • 2 dl oliver
  • 1 förp körsbärstomater
  • 1 kruka basilika
  • 1 dl parmesanost

Klassikern

  • 150 g rökt fläsk
  • 6 schalottenlökar
  • 1 ask champinjoner
  • 4 klyftor vitlök
  • vitpeppar
  • 1 kruka persilja

Jordärtskockor

  • 8-10 jordärtskockor
  • 0,5 kruka salvia
  • 1-2 morötter
  • 0,5 citron
  • 1 chilifrukt
  • olivolja
  • 1 kruka persilja

Servering

  • 12 potatisar
  • 1 gul lök, skivad
  • 4 klyftor vitlök, skivad
  • salt
  • 2 lagerblad
  • 1 kvist färsk timjan
  • 1 dl vitt vin
  • 2 dl vatten
  • 2 msk olivolja
  • parmesanost
  • olivolja
  • persilja
  • citron
  • salt
  • vitpeppar

Gör så här

  1. Bas
    Bryn köttet väl, salt och peppra.
  2. Bryn grönsakerna.
  3. Tillsätt sedan kryddor, tomatpuré, vin, buljongtärning och vatten.
  4. Koka under lock i ca 1,5 timme så att grönsakerna går sönder och köttet blir mört.
  5. Späd eventuellt med mer vatten.
  6. Smaka av och toppa med valfri toppning, se förslagen nedan.
  7. Italienaren
    Fräs löken med kronärtskockor. Vänd ner kapris, oliver och tomater.
  8. Toppa grytan med blandningen samt basilika och riven parmesanost.
  9. Klassikern
    Knaperstek fläsket och låt sedan rinna av.
  10. Fortsätt att steka lök och champinjoner. Tillsätt vitlök och vitpeppar.
  11. Toppa grytan med blandningen och avsluta med massor av persilja.
  12. Jordärtskockor
    Borsta jordärtskockorna och dela dem i bitar.
  13. Finriv salviabladen.
  14. Tärna moroten, och finriv citronskal.
  15. Strimla chili och vänd runt i olivoljan.
  16. Rosta i ugnen i 20–30 minuter på 175 grader.
  17. Vänd slutligen ner rikligt med persilja och toppa grytan med det hela!
  18. Servering
    Koka alltsammans under lock, slå bort lite vätska.
  19. Slå sönder potatisen med en grov visp eller potatisstamp.
  20. Smaka av och späd eventuellt med lite vätska.
  21. Serveras till grytan tillsammans med parmesanost, olivolja, persilja och finrivet citronskal.