Hjortrondröm och jordgubbslyx à la Charlotte russe

Hjortrondröm och jordgubbslyx
Foto: TV4
Michel Tornéus och Filip Lamprecht
Michel Tornéus och Filip Lamprecht

Hjortrondröm och jordgubbslyx à la Charlotte russe

Av: Michel Tornéus och Filip Lamprecht

Från: Hela Sverige bakar

26 ingredienser

Charlotte russe är en moussetårta i kupolform där skivor av rulltårta gömmer en inre fyllning av fluffig mousse. Här kommer den i två varianter, den ena är med hjortornnmousse och rulltårta fylld med apelsinsmörkräm och den andra består av flädermousse och rulltårta fylld med jordgubbs- och rabarbersylt.

Ingredienser

Rulltårta

  • 6 ägg, rumstempererade
  • 260 g strösocker [3dl]
  • 180 g vetemjöl [3 dl]
  • 40 g potatismjöl [4 msk]
  • 10 g bakpulver [2 tsk]
  • 100 g mjölk [1 dl]
  • 1 limefrukt, finrivet skal
  • 1 apelsin, finrivet skal

Hjortonmousse

  • 400 g hjortron
  • 2 dl syltsocker
  • 5 gelatinblad
  • 4 dl vispgrädde

Smörkräm

  • 400 g smör
  • 8 dl florsocker
  • 8 tsk vaniljsocker
  • 4 äggulor
  • 4 apelsiner

Jordgubbs- och rabarbersylt

  • 200 g jordgubbar
  • 200 g rabarber
  • 150 g syltsocker
  • 1 limefrukt, saft och finrivet skal

Flädermousse

  • 6 dl vispgrädde
  • 5 gelatinblad
  • 4 äggulor
  • 3 dl koncentrerad fläderblomssaft
  • 1 limefrukt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 230 grader.
  2. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt så att den ligger rakt utan att böja sig på sidorna.
  3. Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
  4. Vispa ägg och strösocker poröst, vit och fluffigt cirka 10 minuter.
  5. Sikta i de torra ingredienserna och vänd runt försiktigt med en slickepott. Avsluta med att sist tillsätta mjölken.
  6. Dela smeten i två. Ha i apelsinzest i den ena och limezest i den andra.
  7. Bred ut smeten jämnt på en plåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen i ca 5 min.
  8. Ta ut kakan ur ugnen, sockra ytan och vänd den upp och ner på ett nytt bakplåtspapper. Låt svalna.
  9. För att sedan lossa bakplåtspappret lättare kan du pensla med kallt vatten på pappret lite innan.

Hjortronmousse

  1. Koka hjortron och socker tills bären blir mjuka.
  2. Lägg under tiden gelatinbladen i kallt vatten.
  3. Mixa ihop bären och dra igenom en sil.
  4. Tillsätt gelatinbladen medan bären är varma och rör om tills bladen har smält.
  5. Låt stå i kylskåp och rör om då och då.
  6. Vispa grädde fluffigt.
  7. När hjortronen svalnat blanda ihop med uppvispad grädde och rör ihop.

Smörkräm

  1. Rör smör och florsocker poröst till fyllningen.
  2. Tillsätt vaniljsocker och rör ner en äggula i taget.
  3. Ha i apelsinzest och eventuellt juice.

Jordgubbs- och rabarbersylt

  1. Tvätta och skiva rabarbern i 1 cm stora bitar med jordgubbar och socker.
  2. Koka i en kastrull tills rabarbern är mjuk.
  3. Passera rabarbern genom en finmaskig sil. Ställ i kylen.

Flädärmousse

  1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
  2. Värm upp flädersaften. Den ska INTE koka!
  3. Vispa ner äggulor, en i taget.
  4. Krama ut gelatinbladen och lägg i saften. Rör om tills de smälter.
  5. Ta bort kastrullen från värmen, ställ åt sidan och låt svalna.
  6. Vispa grädde hårt och fluffigt.
  7. Riv zest från lime.
  8. Vänd ned zesten i grädden.
  9. När saften har svalnat, vänd ner den försiktigt i grädden.
  10. Ställ i kylen.

Montering

  1. Bred på smörkrämen på rulltårtan med apelsinsmak.
  2. Rulla ihop tårtan från långsidan. Rulla tajt. Se till att skarven är på undersidan.
  3. Skär tårtan i jämna skivor, inte för tjocka, ca 1 cm.
  4. Lägg varje bit i din charlotte russe-form. Lägg dom tajt över hela botten och upp längst kanterna.
  5. Häll i hjortronmoussen så den fyller. Lägg in i kylen för att stelna.
  6. Efter moussen har stelnat, lägg på fler skivor av rulltårta för att täcka botten.
  7. Vänd kakan så upp och ner (så botten är längst ner).
  8. Dekorera med färska hjortron.
  9. Gör samma sak med den andra rulltårtan, men använd sylten och dekorera med jordgubbar.