Hjortrondröm och jordgubbslyx à la Charlotte russe
Hjortrondröm och jordgubbslyx à la Charlotte russe
26 ingredienser
Charlotte russe är en moussetårta i kupolform där skivor av rulltårta gömmer en inre fyllning av fluffig mousse. Här kommer den i två varianter, den ena är med hjortornnmousse och rulltårta fylld med apelsinsmörkräm och den andra består av flädermousse och rulltårta fylld med jordgubbs- och rabarbersylt.
Ingredienser
Rulltårta
- 6 ägg, rumstempererade
- 260 g strösocker [3dl]
- 180 g vetemjöl [3 dl]
- 40 g potatismjöl [4 msk]
- 10 g bakpulver [2 tsk]
- 100 g mjölk [1 dl]
- 1 limefrukt, finrivet skal
- 1 apelsin, finrivet skal
Hjortonmousse
- 400 g hjortron
- 2 dl syltsocker
- 5 gelatinblad
- 4 dl vispgrädde
Smörkräm
- 400 g smör
- 8 dl florsocker
- 8 tsk vaniljsocker
- 4 äggulor
- 4 apelsiner
Jordgubbs- och rabarbersylt
- 200 g jordgubbar
- 200 g rabarber
- 150 g syltsocker
- 1 limefrukt, saft och finrivet skal
Flädermousse
- 6 dl vispgrädde
- 5 gelatinblad
- 4 äggulor
- 3 dl koncentrerad fläderblomssaft
- 1 limefrukt
Gör så här
- Sätt ugnen på 230 grader.
- Lägg ett bakplåtspapper på en plåt så att den ligger rakt utan att böja sig på sidorna.
- Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
- Vispa ägg och strösocker poröst, vit och fluffigt cirka 10 minuter.
- Sikta i de torra ingredienserna och vänd runt försiktigt med en slickepott. Avsluta med att sist tillsätta mjölken.
- Dela smeten i två. Ha i apelsinzest i den ena och limezest i den andra.
- Bred ut smeten jämnt på en plåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen i ca 5 min.
- Ta ut kakan ur ugnen, sockra ytan och vänd den upp och ner på ett nytt bakplåtspapper. Låt svalna.
- För att sedan lossa bakplåtspappret lättare kan du pensla med kallt vatten på pappret lite innan.
Hjortronmousse
- Koka hjortron och socker tills bären blir mjuka.
- Lägg under tiden gelatinbladen i kallt vatten.
- Mixa ihop bären och dra igenom en sil.
- Tillsätt gelatinbladen medan bären är varma och rör om tills bladen har smält.
- Låt stå i kylskåp och rör om då och då.
- Vispa grädde fluffigt.
- När hjortronen svalnat blanda ihop med uppvispad grädde och rör ihop.
Smörkräm
- Rör smör och florsocker poröst till fyllningen.
- Tillsätt vaniljsocker och rör ner en äggula i taget.
- Ha i apelsinzest och eventuellt juice.
Jordgubbs- och rabarbersylt
- Tvätta och skiva rabarbern i 1 cm stora bitar med jordgubbar och socker.
- Koka i en kastrull tills rabarbern är mjuk.
- Passera rabarbern genom en finmaskig sil. Ställ i kylen.
Flädärmousse
- Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
- Värm upp flädersaften. Den ska INTE koka!
- Vispa ner äggulor, en i taget.
- Krama ut gelatinbladen och lägg i saften. Rör om tills de smälter.
- Ta bort kastrullen från värmen, ställ åt sidan och låt svalna.
- Vispa grädde hårt och fluffigt.
- Riv zest från lime.
- Vänd ned zesten i grädden.
- När saften har svalnat, vänd ner den försiktigt i grädden.
- Ställ i kylen.
Montering
- Bred på smörkrämen på rulltårtan med apelsinsmak.
- Rulla ihop tårtan från långsidan. Rulla tajt. Se till att skarven är på undersidan.
- Skär tårtan i jämna skivor, inte för tjocka, ca 1 cm.
- Lägg varje bit i din charlotte russe-form. Lägg dom tajt över hela botten och upp längst kanterna.
- Häll i hjortronmoussen så den fyller. Lägg in i kylen för att stelna.
- Efter moussen har stelnat, lägg på fler skivor av rulltårta för att täcka botten.
- Vänd kakan så upp och ner (så botten är längst ner).
- Dekorera med färska hjortron.
- Gör samma sak med den andra rulltårtan, men använd sylten och dekorera med jordgubbar.