Hjortron- och citrongrottor

Hjortron- och citrongrottor
Foto: TV4

Vem älskar inte syltgrottor? I det här receptet fyller Tea kakorna med hjortronsylt. Så gott!

12 augusti 2017
35 m

Du behöver

Fyllning

  • 90 g socker (1 dl)
  • 1 citron, saften
  • 100 g hjortron, frysta (2 dl)

Kakdeg

  • 200 g saltat smör
  • 1 dl råsocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 äggula
  • 1 citron,finrivet skal
  • 240 g vetemjöl (6 dl)
  • 40 g flagad mandel, rostad och hackad (<1 dl)

Gör så här

  1. Fyllning
    Värm socker och citronjuice tills det smält samman. Tillsätt hjortronen och värm på låg värme tills vätskan reduceras.
  2. Kakdeg
    Sätt ugnen på 170 grader. Häng av sylten över en bunke.
  3. Blanda samman smör, råsocker, vaniljsocker, äggula och citronskal för hand. Tillsätt sedan mjöl och blanda till en deg. Degen ska ha en sandig konsistens.
  4. Blanda sist försiktigt i mandeln så att den behåller sin form och sitt crunch. Rulla bollar och lägg på en plåt med bakplåtspapper eller i muffinsformar (Använder du en muffinsplåt håller de formen väldigt bra!).
  5. Tryck ner bollen något och tryck ett hål i mitten. Fyll med hjortronsylt. Baka i mitten på ugnen i 10-16 minuter (beroende på storlek).
Kommentera receptet

Fler goda recept