Hjortron- och citrongrottor
Hjortron- och citrongrottor
10 ingredienser
35 m
Vem älskar inte syltgrottor? I det här receptet fyller Tea kakorna med hjortronsylt. Så gott!
Se Tea Malmegård laga receptet

Ingredienser
Fyllning
- 90 g strösocker [1 dl]
- 1 citron, saften
- 100 g hjortron (frysta, 2 dl)
Kakdeg
- 200 g smör
- 1 dl rörsocker
- 2 tsk vaniljsocker
- 1 äggula
- 1 citron, finrivet skal
- 240 g vetemjöl [6 dl]
- 40 g mandel, flagad, rostad och hackad (<1 dl)
Gör så här
Fyllning
- Värm socker och citronjuice tills det smält samman. Tillsätt hjortronen och värm på låg värme tills vätskan reduceras.
Kakdeg
- Sätt ugnen på 170 grader. Häng av sylten över en bunke.
- Blanda samman smör, råsocker, vaniljsocker, äggula och citronskal för hand. Tillsätt sedan mjöl och blanda till en deg. Degen ska ha en sandig konsistens.
- Blanda sist försiktigt i mandeln så att den behåller sin form och sitt crunch. Rulla bollar och lägg på en plåt med bakplåtspapper eller i muffinsformar (Använder du en muffinsplåt håller de formen väldigt bra!).
- Tryck ner bollen något och tryck ett hål i mitten. Fyll med hjortronsylt. Baka i mitten på ugnen i 10-16 minuter (beroende på storlek).