Hjortfilé med hasselbackspotatis och Peters sås

Hjortfilé med hasselbackspotatis och Peters sås
Foto: Tv4

Hjortfilé med hasselbackspotatis och Peters sås

Av: Peter - Tomelilla

Från: Halv åtta hos mig

30 ingredienser

1 h 30 m

På ena sidan ett naturligt smakrikt kött, i mitten lagom bakad potatis, sparris, bacon och tomat. På andra sidan en fantastisk sås med en doft av enbär och vin.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten där är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Hjortfilé

  • 600 g hjortfilé
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk vitpeppar
  • 1 msk smör

Hasselback

  • 8 potatisar (medelstora av fast sort)
  • 2 tsk salt
  • 25 g smör
  • ströbröd

Sparris

  • 1 tsk salt
  • 1 sockerbit
  • 12-16 gröna sparrisar
  • 4 msk parmesanost, riven
  • 4 skivor bacon

Bakade tomater

  • 8 kvisttomater
  • 2 msk olivolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 0,5 tsk torkad basilika
  • 2 krm oregano

Peters sås

  • 1 msk smör
  • 1 rödlök
  • 1 tsk svartpeppar
  • 1 krm grönpeppar
  • 0,5 krm rosépeppar
  • 5-6 enbär
  • 1 l rött vin
  • 3 dl crème fraîche
  • 3 dl vispgrädde
  • 1,5 grönsaksbuljongtärning
  • 1-2 tsk kinesisk soja

Gör så här

Hjortfilé

  1. Börja med att putsa av hinnor och torka köttet torrt. Gnid sedan in salt och peppar och låt köttet vila i rumstemperatur.

Hasselback

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skala och skär potatisen i tunna skivor, dock inte helt igenom utan så den håller ihop i botten. (Tips! Lägg potatisen i en stor träsked och skär så brukar man inte skära igenom).
  3. Salta och lägg en tesked smör på varje potatis, lägg potatisarna i en ugnsform och stoppa in mitt i ugnen.
  4. Potatisen är klar efter ca 45 minuter, men ta ut dem varje kvart och pensla dem med smör från formen. Efter sista penslingen strö över ströbröd och låt dem gå klart. Viktigt är att vakta dem i slutet så de inte blir brända.

Hjortfilé fort.

  1. Sätt ugnen på 125 grader.
  2. Bryn filén runt om i het panna, lägg den sedan i en ugnsform och sätt en termometer i tjockaste delen. Kör den sedan till 55-60 grader innan du tar ut den, det tar ca 30 minuter.
  3. Slå sedan in filén i folie och låt den vila i 15 minuter innan den skivas upp. Vill man ha köttet lite rosa så kör man upp köttet i 56-57 grader, efter folievilan så har graderna stigit 2-3 grader i köttet.

Sparris

  1. Värm ugnen till 225 grader.
  2. Koka upp vatten med salt och en sockerbit. Koka sparrisen i 2 minuter, ta sedan upp den och skölj den i kallt vatten.
  3. Torka av sparrisen, blanda med parmesanosten och linda varje knyte med en baconskiva. Lägg knytena i en ugnsform och stoppa in formen i ugnen. Beroende av hur färsk sparrisen är varierar tiden mellan 5-10 minuter, prova med en sticka.

Bakade tomater

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Dela tomaterna på hälften, vänd runt dem i olivoljan. Lägg dem i en form, strö över salt, peppar och kryddor. Baka sedan i ugnen 20-25 minuter.

Peters sås

  1. Skala och finhacka en rödlök, mjukfräs med smöret i en gryta.
  2. Tillsätt all peppar och enbär som krossas i mortel innan. När detta har fräst ihop så tillsätt allt vinet utom ett glas som är till kocken.
  3. Låt stå och puttra tills det reducerats till nästan en kräm, ca 20 minuter.
  4. Slå sedan i grädden, crème fraichen och buljongtärningarna. Låt småsjuda i tio minuter, häll i sojan och efter 5 minuter är såsen klar.
  5. Smaka av och komplettera med salt om det behövs.