Hjortfilé med hasselbackspotatis

Hjortfilé med hasselbackspotatis
Foto: Tv4

Hjortfilé med hasselbackspotatis

Av: John - Kil

Från: Halv åtta hos mig

18 ingredienser

1 h 40 m

Hjortfilé med hasselbackspotatis och kantarellsås är som att servera Värmland på en tallrik. En riktigt smaklig huvudrätt!

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Hasselbackspotatis

  • 8 potatisar (jämnstora)
  • 100 g smör
  • salt
  • vitpeppar, nymalen
  • 50 g Västerbottensost, riven
  • 1 knippe färsk timjan

Hjortfilé

  • 600 g hjortfilé, i bit
  • salt
  • peppar
  • smör (till stekning)

Kantarellsås

  • 0,5 gul lök, finhackad
  • 2 dl kantareller, förvällda
  • smör (till stekning)
  • 1-2 msk majsstärkelse
  • 3 dl grädde
  • 3 msk viltfond (på flaska)
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här

Hasselbackspotatis

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skala potatisen och skär den i tunna skivor, men inte helt igenom. Lägg potatisen i en träslev, så ligger den stadigt medan du skivar.
  3. Ställ potatisen med den skårade sidan upp i en ugnssäker och smörad form.
  4. Pensla dem med smör och häll över hälften av smöret. Baka dem i ugnen ca 20 minuter.
  5. Ta ut potatisen från ugnen och häll över resten av smöret. Salta, peppra och strö över osten. Baka potatisen i ytterligare 20 minuter tills de är mjuka.
  6. Strö en knippa färsk timjan över.

Hjortfilé

  1. Salta och peppra filén runt om. Stek den med smör i en panna tills den fått en fin färg.
  2. Packa in filéen i folié och placera den i en form i ugnen (det går bra att lägga den bredvid potatisen). Tillaga på 200 grader tills innertemperaturen är 65–68 grader.
  3. Låt köttet sedan vila i ca 10 minuter. Skär upp den i skivor precis innan servering.

Kantarellsås

  1. Fräs lök och kantareller i smör på medelhög värme.
  2. Pudra över majsstärkelse och vänd runt.
  3. Häll på grädde och viltfond. Låt koka upp under omrörning och smaka av med salt och svartpeppar.
Hjortfilé med hasselbackspotatis | Köket.se