Hjortfilé med hasselbackspotatis

Hjortfilé med hasselbackspotatis
Foto: Tv4

Hjortfilé med hasselbackspotatis

2

18 ingredienser

1 h 40 m

Hjortfilé med hasselbackspotatis och kantarellsås är som att servera Värmland på en tallrik. En riktigt smaklig huvudrätt!

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Hasselbackspotatis

  • 8 potatisar (jämnstora)
  • 100 g smör
  • salt
  • vitpeppar, nymalen
  • 50 g Västerbottensost, riven
  • 1 knippe färsk timjan

Hjortfilé

  • 600 g hjortfilé, i bit
  • salt
  • peppar
  • smör (till stekning)

Kantarellsås

  • 0,5 gul lök, finhackad
  • 2 dl kantareller, förvällda
  • smör (till stekning)
  • 1-2 msk majsstärkelse
  • 3 dl grädde
  • 3 msk viltfond (på flaska)
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här

  1. Hasselbackspotatis
    Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skala potatisen och skär den i tunna skivor, men inte helt igenom. Lägg potatisen i en träslev, så ligger den stadigt medan du skivar.
  3. Ställ potatisen med den skårade sidan upp i en ugnssäker och smörad form.
  4. Pensla dem med smör och häll över hälften av smöret. Baka dem i ugnen ca 20 minuter.
  5. Ta ut potatisen från ugnen och häll över resten av smöret. Salta, peppra och strö över osten. Baka potatisen i ytterligare 20 minuter tills de är mjuka.
  6. Strö en knippa färsk timjan över.
  7. Hjortfilé
    Salta och peppra filén runt om. Stek den med smör i en panna tills den fått en fin färg.
  8. Packa in filéen i folié och placera den i en form i ugnen (det går bra att lägga den bredvid potatisen). Tillaga på 200 grader tills innertemperaturen är 65–68 grader.
  9. Låt köttet sedan vila i ca 10 minuter. Skär upp den i skivor precis innan servering.
  10. Kantarellsås
    Fräs lök och kantareller i smör på medelhög värme.
  11. Pudra över majsstärkelse och vänd runt.
  12. Häll på grädde och viltfond. Låt koka upp under omrörning och smaka av med salt och svartpeppar.