Hjortfilé med hasselbackspotatis

Foto: Tv4
Hjortfilé med hasselbackspotatis
18 ingredienser
1 h 40 m
Hjortfilé med hasselbackspotatis och kantarellsås är som att servera Värmland på en tallrik. En riktigt smaklig huvudrätt!
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Ingredienser
Hasselbackspotatis
- 8 potatisar (jämnstora)
- 100 g smör
- salt
- vitpeppar, nymalen
- 50 g Västerbottensost, riven
- 1 knippe färsk timjan
Hjortfilé
- 600 g hjortfilé, i bit
- salt
- peppar
- smör (till stekning)
Kantarellsås
- 0,5 gul lök, finhackad
- 2 dl kantareller, förvällda
- smör (till stekning)
- 1-2 msk majsstärkelse
- 3 dl grädde
- 3 msk viltfond (på flaska)
- salt
- svartpeppar
Gör så här
Hasselbackspotatis
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Skala potatisen och skär den i tunna skivor, men inte helt igenom. Lägg potatisen i en träslev, så ligger den stadigt medan du skivar.
- Ställ potatisen med den skårade sidan upp i en ugnssäker och smörad form.
- Pensla dem med smör och häll över hälften av smöret. Baka dem i ugnen ca 20 minuter.
- Ta ut potatisen från ugnen och häll över resten av smöret. Salta, peppra och strö över osten. Baka potatisen i ytterligare 20 minuter tills de är mjuka.
- Strö en knippa färsk timjan över.
Hjortfilé
- Salta och peppra filén runt om. Stek den med smör i en panna tills den fått en fin färg.
- Packa in filéen i folié och placera den i en form i ugnen (det går bra att lägga den bredvid potatisen). Tillaga på 200 grader tills innertemperaturen är 65–68 grader.
- Låt köttet sedan vila i ca 10 minuter. Skär upp den i skivor precis innan servering.
Kantarellsås
- Fräs lök och kantareller i smör på medelhög värme.
- Pudra över majsstärkelse och vänd runt.
- Häll på grädde och viltfond. Låt koka upp under omrörning och smaka av med salt och svartpeppar.