Hjärtformade kakor med fyllning
Hjärtformade kakor med fyllning
17 ingredienser
1 h
Två varianter på hjärtformade mördegskakor - en chokladkaka med vaniljfyllning och en vaniljkaka med hallonfyllning. Varför inte baka dessa till alla hjärtans dag?
Se Tea Malmegård laga receptet

Ingredienser
Chokladdeg
- 135 g florsocker [2,25 dl]
- 0,5 krm salt
- 5 g bikarbonat [1 tsk]
- 180 g vetemjöl [3 dl]
- 40 g kakao [1 dl]
- 150 g smör, rumstempererat
Vaniljfyllning
- 240 g florsocker [4 dl]
- 30 g vaniljsocker [3 msk]
- 150 g smör, rumstempererat
Vaniljdeg
- 80 g florsocker [1,3 dl]
- 10 g vaniljsocker [1 msk]
- 270 g vetemjöl [4.5 dl]
- 180 g smör, kallt
- 55 g ägg [1 st]
Hallonmarmelad
- 250 g frysta hallon [5 dl]
- 1 citron, färskpressad saft
- 180 g strösocker [2 dl]
Gör så här
Chokladdeg
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Blanda alla torra ingredienser i en bunke, tillsätt sedan resten och nyp ihop med fingertopparna till en jämn deg.
- Kavla ut degen ca 3 mm tjock mellan två bakplåtspapper. Om du har möjlighet stoppa in pappren i kyl, frys eller utomhus vintertid i 5-10 minuter för att få så fin form på kakorna som möjligt.
- Stansa ut hjärtan. Stansa gärna ut ett mindre hjärta i mitten på hälften av kakorna så att fyllningen syns när de läggs ihop. Grädda i ca 12 minuter. OBS! Gräddningstiden kan variera beroende på formens storlek.
Vaniljfyllning
- Blanda ihop allt med en slickepott till en slät smet och fyll på en spritspåse. Spritsa eller bred fyllning på ena kakans insida och limma ihop med en annan. Förvara i frys eller njut direkt.
Vaniljdeg
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Blanda alla torra ingredienser i en bunke, tillsätt sedan resten och nyp ihop med fingertopparna till en jämn deg.
- Kavla ut degen ca 3 mm tjock mellan två bakplåtspapper. Om du har möjlighet stoppa in bakplåtspappret i kyl, frys eller utomhus vintertid i 5-10 minuter för att få så fin form på kakorna som möjligt.
- Stansa ut hjärtan. Stansa gärna ut ett mindre hjärta i mitten på hälften av kakorna så att fyllningen syns när de läggs ihop. Grädda i ca 12 minuter. OBS! Gräddningstiden kan variera beroende på formens storlek.
Hallonmarmelad
- Koka ihop alla ingredienser i en kastrull till 107 grader (kokar du till en lägre temperatur så kommer sylten bli för rinnig). Mixa slätt med stavmixer. Låt svalna.
- Spritsa eller bred fyllning på ena kakans insida och limma ihop med en annan. Förvara i frys eller njut direkt.