Het köttgryta med tortillabröd

138 röster
35 m + 3 h
4

Kryddig högrevsgryta med tomat, jalapeños och lime.

Dryckestips:
Öl, mexikanskt, typ SOL eller liknande
Rött vin Seghesio 22562
Vitt vin Kloster Eberach Pinot gris 2192

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Visa mer
35 m + 3 h
4

Du behöver

  • 1 kg högrev
  • 1 gul lök, grovhackad
  • 2-3 klyftor vitlök
  • 1-2 jalapeño, urkärnad och hackad
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk torkad chili
  • 1 msk anchochilipulver
  • 0,5 msk mald spiskummin
  • 3 dl vatten
  • 2 msk oxfond
  • 800 g hela körsbärstomater
  • 1,5 msk pressad limejuice
  • 140 g bacon
  • 1 msk maizena + vatten
  • 800 g stora vita bönor
  • 1 nypa strösocker
  • 1-2 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 0,5 dl färska örter, finhackade

Tillbehör

  • 4 g mjuka tortillas eller 100 g nachochips
  • 3 dl gräddfil
  • 2 saltgurkor, i stavar

Gör så här

  1. Putsa köttet och skär i kuber. Skala och finhacka lök och vitlök. Kärna ur och finhacka jalapeñon.
  2. Krydda köttet med salt och bryn det runt om tills det fått färg. Lägg över i en stor gryta med lock.
  3. Fräs löken i ca 3 min. Tillsätt jalapeño, vitlök och torkade kryddor. Fräs i ytterligare 3 min. Röran ska bli nästan bränd. Lägg över i grytan och stek ur pannan med vatten.
  4. Tillsätt vatten, fond, tomater, och limejuice. Låt sjuda (inte koka) under lock i ca 3 timmar, tills köttet är riktigt mört.
  5. Innan servering
    Strimla och knaperstek baconet och låt det rinna av på hushållspapper. Tillsätt detta mot slutet av koktiden.
  6. Rör ut maizena i vatten och tillsätt.
  7. Skölj bönorna och rör ner i grytan. Smaksätt med socker, salt och ev peppar. Klipp över färska örter.
  8. Vid servering, toppa med en klick gräddfil och servera med bröd och saltgurka vid sidan om.
4 april 2016

Fler goda recept