• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Gryta med gårdskorv, jordärtskocka och syltad svamp

Gryta med gårdskorv, jordärtskocka och syltad svamp
Foto: TV4
Henrik Norström
Henrik Norström

Gryta med gårdskorv, jordärtskocka och syltad svamp

4 steg att laga

14 ingredienser

Enkel och buljongsmakande gryta som passar bra attt göra på de grönsaker som du har hemma. En typisk vardagsrätt som går snabbt att laga.

Ingredienser

  • 600 g gårdskorv (fläsk)
  • 100 g skogssvamp
  • 1 dl ättiksprit 12 %
  • 2 dl strösocker
  • 2,5 dl vatten
  • 300 g fast potatis
  • 300 g jordärtskocka
  • ca 5 dl kycklingbuljong (vatten och fond)
  • 0,33 purjolök
  • 1 kvist färsk timjan
  • färsk persilja
  • färsk dragon
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Sjud den hela färska fläskkorven i cirka 10 minuter. Skär den i cirka 1 cm tjocka skivor.
  2. Skölj och rensa svampen. Förväll den hastigt i lättsaltat kokande vatten. Koka upp en lag på ättikssprit, socker och vatten och tillsätt den förvällda svampen.
  3. Skala potatis och jordärtskockor. Skär rotfrukterna i cirka 3 cm stora bitar. Koka dem i en ljus kycklingbuljong i cirka 20 minuter, tillsätt sedan korven.
  4. Strimla purjolöken och hacka eller bryt ner örterna och tillsätt dem i grytan. Smaka av grytan med salt och peppar. När grytan börjar sjuda skall den serveras direkt med syltad svamp.