Hemmagjorda polkagrisar

hemmagjorda polkagrisar
Foto: TV4
Familjen Mandelmann
Familjen Mandelmann

Hemmagjorda polkagrisar

5 ingredienser

1 h

Ljuvliga polkagrisar till julens gottebord. Detta smarriga godis får du bara inte missa!

Tips! Om du vill göra olika färger på polkagrisarna så är det bra om ni är två personer som jobbar tillsammans eftersom det är lätt att smeten stelnar om den får ligga länge och vänta.

Ingredienser

  • 1 kg strösocker
  • 1 msk honung
  • vatten
  • 1 citron
  • Rödbeta, rödkål och/eller spenat, torkade och pulveriserade
  • pepparmintsolja

Gör så här

  1. Häll socker och honung i en kastrull.
  2. Häll på vatten så att det täcker sockret och honungen. Häll på några droppar citron i vattnet för att undvika kristallbildning.
  3. Värm upp till 155 grader – använd en termometer.
  4. Häll ut smeten på två bakplåtspapper av gummi, låt svalna något.
  5. Häll på några droppar pepparmyntsolja (det börja ånga lite av oljan).
  6. Använd gärna handskar med gummi på utsidan så är du skyddad från värmen för detta moment. Vik bakplåtspappret av gummi mitt på så att smeten kan lossna från pappret, vik pappret fram och tillbaka åt olika håll. Till slut släpper den så att du kan ta den i händerna.
  7. Fortsätt dra smeten fram och tillbaka så att luft kommer in. Dra den tills den blir vitaktig i färgen.
  8. Dela smeten i fyra delar och häll en rågad tsk av valfri färg på två av klumparna. Lägg de andra två klumparna under en stark värmelampa så att de inte stelnar.
  9. Blanda runt pulvret i klumpen och fortsätt vända och dra tills all färg blandats i klumpen.
  10. Ta en ofärgad klump som ligger under lampan och lägg ovanpå en färgad klump.
  11. Vik klumparna en gång till och börja rulla så att grön och vit blandas ihop.
  12. Forma till käppar eller klipp till karameller med en sax.
  13. Gör samma sak med den röda klumpen tillsammans med den sista vita klumpen under lampan.