Ofta köper vi färdiga, men varför inte pröva att laga köttbullarna från grunden? Fetthalten i gräddsåsen reglerar du själv genom att välja grädde av det slag du helst vill använda.
Blanda ströbröd och mjölk och låt svälla minst 10 minuter. Hacka löken mycket fint och fräs den utan att den får färg, låt den svalna.
Arbeta in saltet och äggen i färsen. Tillsätt lök, ströbröd och peppar, blanda väl. Stek först en provbulle och kontrollera kryddningen på färsen.
Forma köttbullarna till runda bollar, ca 15 g per styck. Stek köttbullarna i smör i stekpanna, ca 3-4 minuter. Skaka på pannan så att de får en fin, rund form.
Sås
Värm grädden. Smält smöret i en annan kastrull. Ta av kastrullen från värmen och rör ner mjölet.
Ställ tillbaka kastrullen på värmen och spä med köttbuljong. Låt sjuda 10 minuter. Tillsätt varm grädde och sjud till önskad konsistens. Krydda med soja, salt och peppar. Det är sojan som ger såsen den vackra, bruna färgen.