Hemkokt vaniljsås

NYHET
Hemkokt vaniljsås
Foto: Hilda Kirkhoff
Hilda Kirkhoff KH
Hilda Kirkhoff KH

Hemkokt vaniljsås

6 ingredienser

Inget slår en hemlagad vaniljsås, perfekt till säsongens bärpajer.

Recept på Hildas råkräm
Recept på Hildas enkla vaniljkräm

Ingredienser

  • 3 dl mjölk
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 vaniljstång, eller 1 tsk vaniljpaste
  • 4 äggulor
  • 0,75 dl strösocker
  • 2 msk majsstärkelse

Gör så här

  1. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Lägg både frön och stång i en kastrull tillsammans med mjölk och grädde. Koka upp, ta av från värmen och låt dra i ca 10 minuter.
  2. Vispa ihop äggulor, socker och eventuellt majsstärkelse i en bunke.
  3. Plocka upp vaniljstången ur kastrullen och häll den varma mjölkblandningen över äggvispet under vispning.
  4. Häll tillbaka allt i kastrullen och sjud på låg värme under konstant omrörning tills såsen tjocknar (ca 82–84°C). Den får inte koka – då kan den skära sig.
  5. När såsen är lagom tjock, ta den från värmen och häll upp i en skål. Sila om du vill ha en helt slät sås.
  6. Låt svalna något, servera ljummen eller kall.