Hemgjord vaniljglass med salt nötkolasås

23 röster
2,5 h
4

Gör din egen vaniljglass och servera tillsammans med en kolasås på muscovadosocker, pekannötter, valnötter och salt!

Dryck: Nivole nr 7787

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Visa mer
2,5 h
4

Du behöver

Vaniljglass

  • 3 dl vispgrädde
  • 2 dl mjölk
  • 2 msk flytande honung
  • 1 vaniljstång
  • 6 äggulor
  • 1 dl strösocker

Nötkolasås

  • 100 g smör
  • 3 dl ljust muscovadosocker
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl pekan och valnötter, hackade
  • 1 tsk flingsalt

Gör så här

  1. Häll grädde, mjölk och honung i en kastrull. Halvera och skrapa ur fröna ur vaniljstången och lägg i kastrullen. Koka upp och dra från värmen, låt svalna något. Ta upp vaniljstången.
  2. Vispa äggulor och socker pösigt. Rör ner i gräddmjölken och sjud under konstant vispning tills det tjocknar lite. Smeten får inte koka. Häll över i en bunke och låt kallna helt. Kör i glassmaskin till krämig konsistens, ca 20 min.
  3. Smält ihop smör och socker i en kastrull på låg värme. Rör ned grädden, koka upp och småkoka i 3-5 minuter. Häll i nötter och salt.
  4. Skopa upp en stor glasskula och häll över kolasåsen. Strö lite flingsalt över. Servera på en gång!
29 augusti 2016
Kökets kurser

laddar fler recept

Laddar fler recept