Hemgjord vaniljglass med salt kolasås
Hemgjord vaniljglass med salt kolasås
13 ingredienser
30 m + tid i frys
Hemgjord vaniljglass toppad med salt kolasås på konjak, lingon och torkade äppelringar. Lyxig efterrätt med ljuvliga svenska smaker!
Ingredienser
Glass
- 2 ägg (stora)
- 1,75 dl strösocker
- 5 dl grädde
- 2,5 dl mjölk
- 1,5 tsk Bourbonvaniljpulver
Salt kolasås med konjak
- 2 dl muscovadosirap
- 2 dl mörkt muscovadosocker
- 3 msk smör
- 0,5 dl lingon
- 2 cl cognac
- flingsalt
- 1 dl grädde
Topping
- torkade äppeltärningar
Gör så här
Glass
- Vispa upp äggen hårt tills de är ljust fluffiga, tillsätt sockret lite i taget under konstant vispande. Vispa sedan i grädden och mjölken och blanda väl.
- Kör glassmixen i en glassmaskin till den är nästan klar. Vänd ner vaniljpulver och kör ytterligare i några minuter. Låt glassen stå i frysen i minst 2 timmar innan servering.
Salt
- Värm sirap, socker, smör, lingon, konjak och en nypa flingsalt i en tjockbottnad kastrull på medelvärme tills allt smält samman. Låt sjuda i några minuter och låt sedan svalna i 10 - 15 minuter. Rör om då och då.
- Vänd i grädden, blanda och servera med den delikata glassen. Toppa med ekologiska torkade äppeltärningar.