Hemgjord vaniljglass med salt kolasås

Frederik Zäll
Frederik Zäll

Hemgjord vaniljglass med salt kolasås

5

4 steg att laga

13 ingredienser

30 m + tid i frys

Hemgjord vaniljglass toppad med salt kolasås på konjak, lingon och torkade äppelringar. Lyxig efterrätt med ljuvliga svenska smaker!

Ingredienser

portioner8 portioner

Glass

  • 2 ägg (stora)
  • 1,75 dl strösocker
  • 5 dl grädde
  • 2,5 dl mjölk
  • 1,5 tsk Bourbonvaniljpulver

Salt kolasås med konjak

  • 2 dl muscovadosirap
  • 2 dl mörkt muscovadosocker
  • 3 msk smör
  • 0,5 dl lingon
  • 2 cl cognac
  • flingsalt
  • 1 dl grädde

Topping

  • torkade äppeltärningar

Gör så här

  1. Glass
    Vispa upp äggen hårt tills de är ljust fluffiga, tillsätt sockret lite i taget under konstant vispande. Vispa sedan i grädden och mjölken och blanda väl.
  2. Kör glassmixen i en glassmaskin till den är nästan klar. Vänd ner vaniljpulver och kör ytterligare i några minuter. Låt glassen stå i frysen i minst 2 timmar innan servering.
  3. Salt
    Värm sirap, socker, smör, lingon, konjak och en nypa flingsalt i en tjockbottnad kastrull på medelvärme tills allt smält samman. Låt sjuda i några minuter och låt sedan svalna i 10 - 15 minuter. Rör om då och då.
  4. Vänd i grädden, blanda och servera med den delikata glassen. Toppa med ekologiska torkade äppeltärningar.
TIPS!
läs mer
Mayas dryckestips till Myllymäkis meny

Årets vintrender

Sommelier Maya Samuelsson kikar på vinåret 2021.

Läs mer