Hemgjord hallonsås

Hemgjord hallonsås
Alexander Pelli
Alexander Pelli

Hemgjord hallonsås

2

4 ingredienser

30 m

”Hallon, så otroligt goda och så efterlängtade! Med en god hallonsås ståendes på burk kan man få njuta av sommaren när man vill, så nu ska du få ett supergott recept på en enkel hallonsås som funkar till allt ifrån filen, glassen, pannkakorna, smoothien eller något annat gott. Gillar du inte kärnorna går det jättebra att sila bort dem, men jag gillar att ha dem kvar. ” /Alexander Pelli

Tips! Såsen går lika bra att göra på färska som frysta hallon, se bara till att tina dem först. Jag mixar mina hallon till en puré innan jag kokar såsen, men det lika bra med en visp eller elvisp, viktigt är bara att bären är mosade. Om du inte vill ha kvar kärnorna så silar du bort dem innan du kokar såsen.

Ingredienser

portioner sats
  • 250 g hallon, svenska eko [3,6 dl]
  • 50 g vatten [0,5 dl]
  • 125 g strösocker [1,4 dl]
  • 50 g citronsaft, färskpressad [0,5 dl]

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 100 grader och lägg in en glasburk. Ställ även in en tallrik i frysen eller kylen, den kommer att användas senare.
  2. Mixa eller mosa bären med en matberedare eller visp. Dem behöver inte vara helt slätmixade, men utan hela bär.
  3. Lägg allt i en kastrull och koka i ca 5 minuter, se till att röra i botten så att det inte bränns vid. Testa konsistensen på såsen genom att lägga en sked på den kalla tallriken.
  4. Häll upp din sås i buren och vänd upp och ner, låt stå så tills den svalnat.
  5. Kan förvaras i rumstemperatur.