Helstekt vitlöksspäckad oxfilé på potatisbädd

Helstekt vitlöksspäckad oxfilé på potatisbädd
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Helstekt vitlöksspäckad oxfilé på potatisbädd

19 ingredienser

Oxfilé, smör och vitlök går väldigt bra ihop. Här späckas filén med vitlök och serveras med en smörsås. Läckra små potatisar och steklök blir goda tillbehör.

Ingredienser

portioner
  • 600 g oxfilé av mittbiten
  • 1 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar, krossad
  • 2 krm svartpeppar, krossad
  • 6 klyftor vitlök
  • smör, att bryna i
  • 800 g potatis
  • 10 steklökar
  • olja, att bryna i
  • salt
  • vitpeppar
  • 2 stjälkar bladpersilja

Smörsås:

  • 2 schalottenlökar
  • 2,5 dl vitt vin
  • 2 dl kycklingbuljong
  • 200 g smör, rumsvarmt
  • 1 msk citron, pressad
  • salt
  • vitpeppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°. Skala potatisen och lökarna. Dela lökarna på mitten. Bryn potatis och lök i olja och lägg över i en smord, ugnssäker form. Krydda med salt och peppar och baka i ugnen i 20 minuter. Skålla och skala tomaterna och skär dem i klyftor. Hacka bladpersiljan
  2. Skala och hacka schalottenlökarna fint och fräs i smör. Slå på vinet och låt det koka in till hälften. Tillsätt kycklingbuljong och koka ihop tills 1/3 återstår. Pressa ut citronsaften. Klicka i smöret, lite i taget, under vispning. Varva med smör och citronsaft till dess att konsistensen blir slät och jämn. Sila såsen i en finmaskig sil. Krydda med salt och nymalen vitpeppar från kvarn.
  3. Skala och dela vitlöksklyftorna. Putsa filéerna, skär djupa skåror i köttet och stick in vitlöksklyftorna. Gnid in filén med salt och peppar och bryn den runt om i smör. Lägg den i en ugnssäker form. Stek mitt i ugnen i ca 20 min tills innertemperaturen är 61-63º för rosa kött och 70° för medium. Låt vila 10 min innan köttet skärs upp. Lägg tomaterna och bladperiljan ovanpå potatisbädden, placera filéskivorna ovanpå och ringla över smörsåsen.