Helstekt rostlock med ugnsrostad potatis

NYHET
koket.se
Helstekt rostlock med ugnsrostad potatis
Fabian Olli Johanson
Fabian Olli Johanson

Helstekt rostlock med ugnsrostad potatis

27 ingredienser

1 h

Fabian bjuder på helstekt rostlock med frasig ugnsrostad potatis och gräddig sky.

Se Fabian Olli Johanson laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Rostad potatis

  • 2 kg potatis king edward
  • 5 klyftor vitlök
  • 1 knippe salvia
  • 2 dl rapsolja (eller solrosolja)
  • 1 msk malen gurkmeja
  • salt
  • peppar

Helstekt rostlock

  • 600 g rostbiff
  • 1 klyfta vitlök, skalad
  • 1 msk torkad oregano
  • 0,5 torkade anchochili (eller 1 tsk chiliflakes)
  • 1 citron
  • olivolja
  • flingsalt
  • nymalen svartpeppar
  • neutral olja
  • 50 g smör

Gräddig steksky

  • 3 bananschalottenlökar
  • 5 dl rött vin
  • 5 dl kalvbuljong
  • 5 dl vispgrädde
  • 2 msk soja
  • 1 msk grönpeppar i lag
  • 1 msk worcestersås
  • 2 msk svartvinbärsgelé
  • 1 msk cidervinägersenap (grov)
  • salt

Gör så här

Rostad potatis

  1. Sätt ugnen på 200 grader varmluft (eller 220 grader över- och undervärme).
  2. Skala och skär potatisen i jämnstora bitar.
  3. Sjud potatisen i lättsaltat vatten tills den blivit mjuk med fortfarande håller ihop.
  4. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av i ett durkslag under ett par minuter.
  5. Skala och skär vitlöken tunt.
  6. Plocka ner salvian i enskilda blad.
  7. Stek vitlök och salvia i 1,5 dl naturell olja tills vitlöken precis börjar få en lätt gyllenbrun färg, lyft upp och låt vitlöken och salvian svalna på en bit hushållspapper.
  8. Häll oljan (som du stekt vitlök och salvia i) i en ugnsfast form och placera den sedan i den uppvärmda ugnen.
  9. Ringla lite olja över potatisen och krydda med salt, svartpeppar och gurkmeja. Skaka runt potatisarna i durkslaget lite försiktigt för att få kryddorna att fastna.
  10. Ta ut formen från ugnen och häll i potatisen. Rosta potatisen i ugnen i 20 minuter innan du försiktigt rör om en första gång. Rosta därefter i ytterligare 45 minuter med omrörning vid jämna mellanrum för att potatisen ska få en vacker gyllenbrun yta.
  11. Blanda slutligen potatisen med den frasiga vitlöken och salvian.

Helstekt rostlock

  1. Putsa rostlocket från eventuella senor och torka av köttet med hushållspapper.
  2. Mortla vitlök med oregano och torkad chili i en mortel. Tillsätt 2 msk olivolja samt finrivet skal från en citron.
  3. Rör om marinaden ordentligt och massera in alltsammans runt biffen.
  4. Krydda biffen rikligt med flingsalt och nymald svartpeppar.
  5. Bryn biffen i neutral olja och smör tills den har fått fin färg runt om.
  6. Spara stekpannan med allt flott till såsen.
  7. Tillaga därefter biffen i ugnen på 120 grader tills den når en innertemperatur på 54 grader.

Gräddig steksky

  1. Skala och skär schalottenlök tunt.
  2. Stek löken på medelvärme under 3-5 minuter i samma panna som du stekte köttet i. Rör om då och då. Löken ska bli mjuk och få en lätt gyllenbrun färg.
  3. Tillsätt vin och låt det koka tills hälften av vätskan återstår.
  4. Häll därefter i kalvbuljong och grädde. Låt koka i 10-15 minuter på låg värme tills två tredjedelar av såsen återstår.
  5. Sila såsen genom en finmaskig sil och pressa ur så mycket sås från löken som möjligt, det är där som mycket av smaken sitter.
  6. Hacka den inlagda grönpepparen och tillsätt den och de resterande ingredienser och smaka av med salt efter tycke och smak.