Helstekt oxfilé med hasselbackspotatis och gräddig rödvinssås

Helstekt oxfilé med hasselbackspotatis och gräddig rödvinssås
Foto: Tv4

Helstekt oxfilé med hasselbackspotatis och gräddig rödvinssås

Av: Lars - Bollnäs

Från: Halv åtta hos mig

15 ingredienser

2 h

Som festlig huvudrätt passar alltid helstekt oxfilé! Servera den med hasselbackspotatis och en gräddig rödvinssås så blir den välksmakande huvudrätten komplett.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 800 g oxfilé
  • salt
  • peppar

Hasselbackspotatis

  • 12-16 potatisar (medelstora)
  • smör
  • salt
  • peppar
  • ströbröd
  • Västerbottensost, riven

Sås

  • köttsaft, från oxfilén
  • 2-3 dl grädde
  • 1-1,5 dl rött vin
  • soja
  • salt
  • peppar

Gör så här

Oxfilé

  1. Renskär filén från hinnor och bind den med steksnöre. Salta och peppra och stek på ytan i stekgryta så att ytan får fin färg.
  2. Häll på cirka 2 dl vatten och låt köttet gå färdigt i ugnen på 150-160 grader tills innertemperaturen håller cirka 60 grader. Slå in köttet i folie och låt det vila cirka 10 minuter.

Hasselbackspotatis

  1. Skala potatisen. Lägg potatisarna var för sig i en träslev och skiva dem utan att skära genom hela.
  2. Lägg dem i en smord form och pensla med smält smör. Salta och peppra och strö på ströbröd på toppen. Ställ in i ugnen på 225 grader i cirka 40 minuter.
  3. Ta ut och ös potatisen med smält smör var 15:e minut. Lägg på riven västerbottensost den sista kvarten.

Sås

  1. Späd all köttsaften som blir från köttet med grädde och rödvin och reducera i cirka 30 minuter med soja. Smaka av med salt och peppar.