Helstekt oxfilé med hasselbackspotatis

Foto: Tv4
Helstekt oxfilé med hasselbackspotatis
22 ingredienser
1 h 15 m
Helstekt oxfilé med hasselbackspotatis och bearnaisesås är en festlig rätt som knappt går att säga nej till.
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Ingredienser
Oxfilé och hasselbackspotatis
- 800 g oxfilé (svensk)
- salt
- peppar
- 1 msk smör
- 1 msk olivolja
- 1 kg färskpotatis
- 3-4 msk olivolja
- flingsalt
Sallad
- 200 g grönsallad
- 250 g grön sparris
- 1 msk olivolja
- svartpeppar
- flingsalt
Bearnaisesås
- 150 g smör
- 1 msk schalottenlök, finhackad
- 2 msk vitvinsvinäger
- 3-4 msk vatten
- 0,5 krm vitpeppar
- 2 äggulor
- 2 msk färsk dragon
- salt
- svartpeppar
Gör så här
Oxfilé och hasselbackspotatis
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Salta och peppra oxfilén.
- Bryn oxfilén i smör och olivolja i en stekpanna.
- Under tiden som köttet bryns (vänd på oxfilén vartefter så att alla sidor får en yta) skalar du
- potatisen.
- Dela potatisarna på mitten och skåra ett mönster ovanpå den ovala sidan.
- Lägg ut potatisarna på en plåt. Pensla med 2–3 msk olivolja och strö över flingsalt.
- Sätt in potatisen i ugnen och baka dem i 30 minuter.
- Rulla in oxfilén i ugnsfolie och låt den vila.
Sallad
- Skär sallad och sparris i bitar och blanda i en skål tillsammans med olivolja, svartpeppar och salt
- När salladen är klar gör du bearnaisesåsen.
Bearnaisesås
- Smält smöret och hacka schalottenlöken fint.
- Blanda vinäger, vatten, lök och vitpeppar i en kastrull. Låt koka upp så att vätskan kokar bort.
- Sänk värmen, tillsätt äggulorna och vispa så att såsen tjocknar. Tillsätt smöret, lite i taget, under kraftig vispning.
- När såsen har en kraftig konsistens så blanda i dragon, salt och lite svartpeppar.
Servering
- Lägg oxfilén med ugnsfolien i en ugnsfast form. Värm i 10 minuter i övre delen av ugnen och flytta ner plåten med potatisen.
- Efter 10 minuter så skiva upp oxfilén i tjocka skivor, ca 1,5 cm, och servera tillsammans med
- hasselbackspotatis, bearnaisesås och grönsallad.