Helstekt oxfilé med hasselbackspotatis

Helstekt oxfilé med hasselbackspotatis
Foto: Tv4

Helstekt oxfilé med hasselbackspotatis

Av: Lena - Vaxholm

Från: Halv åtta hos mig

22 ingredienser

1 h 15 m

Helstekt oxfilé med hasselbackspotatis och bearnaisesås är en festlig rätt som knappt går att säga nej till.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Oxfilé och hasselbackspotatis

  • 800 g oxfilé (svensk)
  • salt
  • peppar
  • 1 msk smör
  • 1 msk olivolja
  • 1 kg färskpotatis
  • 3-4 msk olivolja
  • flingsalt

Sallad

  • 200 g grönsallad
  • 250 g grön sparris
  • 1 msk olivolja
  • svartpeppar
  • flingsalt

Bearnaisesås

  • 150 g smör
  • 1 msk schalottenlök, finhackad
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 3-4 msk vatten
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 2 äggulor
  • 2 msk färsk dragon
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här

Oxfilé och hasselbackspotatis

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Salta och peppra oxfilén.
  3. Bryn oxfilén i smör och olivolja i en stekpanna.
  4. Under tiden som köttet bryns (vänd på oxfilén vartefter så att alla sidor får en yta) skalar du
  5. potatisen.
  6. Dela potatisarna på mitten och skåra ett mönster ovanpå den ovala sidan.
  7. Lägg ut potatisarna på en plåt. Pensla med 2–3 msk olivolja och strö över flingsalt.
  8. Sätt in potatisen i ugnen och baka dem i 30 minuter.
  9. Rulla in oxfilén i ugnsfolie och låt den vila.

Sallad

  1. Skär sallad och sparris i bitar och blanda i en skål tillsammans med olivolja, svartpeppar och salt
  2. När salladen är klar gör du bearnaisesåsen.

Bearnaisesås

  1. Smält smöret och hacka schalottenlöken fint.
  2. Blanda vinäger, vatten, lök och vitpeppar i en kastrull. Låt koka upp så att vätskan kokar bort.
  3. Sänk värmen, tillsätt äggulorna och vispa så att såsen tjocknar. Tillsätt smöret, lite i taget, under kraftig vispning.
  4. När såsen har en kraftig konsistens så blanda i dragon, salt och lite svartpeppar.

Servering

  1. Lägg oxfilén med ugnsfolien i en ugnsfast form. Värm i 10 minuter i övre delen av ugnen och flytta ner plåten med potatisen.
  2. Efter 10 minuter så skiva upp oxfilén i tjocka skivor, ca 1,5 cm, och servera tillsammans med
  3. hasselbackspotatis, bearnaisesås och grönsallad.