Helstekt älgryggbiff

NYHET
Helstekt älgryggbiff
Foto: Tv4

Helstekt älgryggbiff

30 ingredienser

1 h

Helstekt älgryggbiff med hasselbackspotatis och pepparsås är en rustik och välsmakande huvudrätt att bjuda på.
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

Älgryggbiff

  • 800-1000 g ryggbiff (älgryggbiff)
  • ca 50 g smör
  • 2 tsk salt
  • 2 tsk nymalen svartpeppar
  • 1 tsk Tellicherry peppar, nymalen

Hasselbackspotatis

  • 10-12 fasta potatisar (jämnstora) [ca 900 g]
  • olja (till formen)
  • 50-100 g smör
  • salt
  • svartpeppar
  • ca 1 dl ströbröd

Pepparsås

  • 2 schalottenlökar
  • ca 25-50 g smör
  • 1 msk nymalen svartpeppar
  • 1 msk Tellicherry peppar
  • 1-2 tsk salt
  • 0,5 dl cognac (eller brandy)
  • 1-2 msk kalvfond
  • 5 dl vispgrädde
  • idealmjöl

Wokade grönsaker

  • 2 morötter
  • 1 gul paprika
  • 1 röd paprika
  • 1 broccoli
  • 1 gul lök (stor)
  • 1-2 msk ostronsås
  • 50 g smör
  • 2 msk olja
  • 1-2 tsk svartpeppar
  • salt

Gör så här

Älgryggbiff

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Stek den hela ryggbiffen i smör på hög värme tills den har fått fin färg.
  3. Salta och peppra köttet under stekningen.
  4. Lägg köttet i en ugnsform. Stick in en köttermometer i den tjockaste delen.
  5. Stek köttet mitt i ugnen tills innertemperaturen är 55 grader, det tar ca 30 minuter. Vänd köttet en gång.
  6. Ta ut köttet och rulla in det i smörpapper och låt det vila i ca 10 minuter på ett fat.
  7. Skär upp köttet i valfri tjocklek precis innan servering.
  8. Använd gärna överskottsskyn i såsen.

Hasselbackspotatis

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skala potatisen.
  3. Skär potatisen i tunna skivor, men inte helt igenom.
  4. Ringla lite olja på plåten och pensla ut det.
  5. Pensla potatisen med smält smör (ungefär halva mängden) och salta.
  6. Tillaga potatisen i ugnen i ca 15 minuter. Ta sedan ut potatisen och pensla dem med resten av smöret samt salta om du tror att det behövs.
  7. Strö över ströbrödet och fortsätt tillaga potatisen i ugnen.
  8. Känn i potatisen med en potatissticka så att de är genomstekta och har fått fin färg.

Pepparsås

  1. Finhacka schalottenlök.
  2. Värm upp en gryta och tillsätt smör.
  3. Stek löken gyllenbrun.
  4. Tillsätt peppar, salt, conjak, kalvfond samt grädde och låt koka upp sakta.
  5. Red av med idealmjöl till önskad konsistens.
  6. Smaka av med peppar och salt samt eventuellt mer fond eller conjak.

Wokade grönsaker

  1. Hacka upp alla grönsaker i lagom stora bitar.
  2. Hetta upp en wokpanna med olja och smör.
  3. Stek morötter i ca 3–4 minuter.
  4. Tillsätt sedan lök samt paprika och stek i ytterligare 2 minuter.
  5. Häll slutligen i broccoli, ostronsås, salt och peppar under omrörning.
  6. Smaka av.