Helgrillad oxfilé med café de paris-smör och krispig fänkålssallad

koket.se
Helgrillad oxfilé med café de paris-smör och krispig fänkålssallad
Foto: Tv4
Tom Sjöstedt SMK
Tom Sjöstedt SMK

Helgrillad oxfilé med café de paris-smör och krispig fänkålssallad

21 ingredienser

40 m

Lyxig och festlig rätt med helgrillad oxfilé och ett otroligt gott café de paris-smör som smakar ljuvligt när det får smälta på det nygrillade köttet. Den krispiga fänkålssalladen som serveras till fulländar rätten. 

Tips! Det blir en stor sats av café de paris-smöret, det som inte går åt går bra att lägga i frysen och använda vid ett senare tillfälle

Se Tom Sjöstedt laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 800 g oxfilé (mittbiten)
  • salt
  • peppar
  • olivolja

Kryddsmör

  • 300 g smör, rumstempererat
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 klyfta vitlök, riven eller pressad
  • 1 msk cognac
  • 2 msk örter provencale (t ex herbes de provence)
  • 1 tsk rökt paprikapulver
  • 1 tsk cayennepeppar
  • salt
  • svartpeppar

Fänkålssallad

  • 600 g fänkål
  • 50 g babyspenat
  • 1 kruka gräslök
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 3 msk olivolja
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Börja med kryddsmöret. Kör allt i en liten mixer och smaka av med salt och peppar.
  2. Skiva fänkålen tunt, gärna med hjälp av en mandolin. Skär gräslöken i stavar (ungefär lika långa bitar som små tändstickor). Blanda alla ingredienser och smaka av med salt och peppar
  3. Gnid in köttet med salt, peppar och olivolja. Grilla över glöden så att den får fin färg. Lägg den sedan på andra sidan och grilla under lock tills innertemperaturen är 50 grader.
  4. Ta från värmen och låt vila 10-15 minuter, medan köttet vilar så stiger innertemperaturen till ca 56-58 grader. Använd gärna en termometer för att kontrollera temperaturen.
  5. Skär köttet i skivor och servera med smöret och den krispiga fänkålssalladen.