Brunkebergs svartbröd
Brunkebergs svartbröd
13 ingredienser
Ett mörkt och kryddigt bröd. Receptet ger två formböd.
Ingredienser
- 650 g filmjölk
- 75 g jäst
- 480 g vetemjöl special
- 320 g grovt rågmjöl
- 80 g grahamsmjöl
- 175 g mörk sirap
- 40 g farinsocker
- 10 g mald anis
- 20 g havssalt
Pensling:
- 1 msk kaffe, kallt
- 1 msk mörk sirap
- 1 msk honung
- 1 msk smör, smält
Gör så här
- Blanda alla ingredienser utom saltet och arbeta degen i hushållsmaskin i 10 minuter, eller kraftigt med träspatel för hand minst dubbelt så länge.
- Tillsätt saltet. Arbeta degen i ytterligare 5 minuter. Den skall vara lös och kladdig. Låt degen vila i bunken i 30 minuter.
- Dela degen och lägg den i två smorda brödformar. Låt jäsa i rumstemperatur i ca 2 timmar.
- Sätt ugnen på 180 grader.
- Ställ in formarna i ugnen och grädda bröden i ca 1 timme eller tills brödens innertemperatur är ca 98 grader. Ta ut dem ur formen och känn på dem, de skall kännas fasta när de är klara.
- Lägg tillbaka bröden i formarna. Pensla dem med kaffeblandningen och ställ in dem i ugnen igen i ytterligare ca 5 minuter.
- Ta ut bröden ur formarna och låt dem svalna på galler.