1 kg palsternacka (persiljerötter eller andra rotfrukter)
salt
olivolja
färsk timjan
4 klyftor vitlök
rosmarin
salt
Salsa verde
1 msk dijonsenap
1 tsk rödvinsvinäger
4 msk olivolja
6 sardellfiléer, finhackade
1 msk kapris, finhackad
2 saltgurkor, finhackade
1 dl persilja, finhackad
1 dl basilika, finhackad
20 blad mynta, finhackade
Gör så här
Kyckling
Koka upp vatten och doppa hela kycklingen snabbt i vattnet för att skålla skinnet. Låt den sedan torka i kylskåp över natten utan plast eller lock för att torka.
Salta kycklingen och lägg citron, timjan och rosmarin inuti kycklingen och pensla med honung.
Grönsaker
Skär grönsakerna och lägg upp dem och kycklingen på en plåt.
Salta grönsakerna, ringla lite olivolja över och tillsätt några strån timjan och vitlök.
Baka av grönsakerna och kycklingen på 180 grader i ca 35 minuter. Kycklingskinnet ska bli krispigt och om du sticker en liten kniv i de tjockaste delarna av kycklingen (samt lederna vid låren) ska saften som kommer ut vara genomskinlig. Tiden kan skilja åt beroende på ugn.
Salsa verde
Rör ihop senap och vinäger i en bunke. Tillsätt oljan i en tunn stråle under omrörning. Tillsätt resten av ingredienserna och rör ihop.
Helbakad kyckling med rostade rotfrukter | Köket.se