Helbakad kyckling med rostade rotfrukter

Marion Ringborg - KK 2019Kocknas-kamp-2017.Linn-Söderström

Helbakad kyckling med rostade rotfrukter

22 ingredienser

40 m

Helbakad kyckling med krispigt skinn, ugnsrostade grönsaker och en smakrik slasa verde blir en helt perfekt helgmiddag!

Ingredienser

portioner4 - 6

Kyckling

  • 1 hel kyckling
  • salt
  • citron
  • färsk timjan
  • rosmarin
  • honung (att pensla med)

Grönsaker

  • 1 kg palsternacka (persiljerötter eller andra rotfrukter)
  • salt
  • olivolja
  • färsk timjan
  • 4 klyftor vitlök
  • rosmarin
  • salt

Salsa verde

  • 1 msk dijonsenap
  • 1 tsk rödvinsvinäger
  • 4 msk olivolja
  • 6 sardellfiléer, finhackade
  • 1 msk kapris, finhackad
  • 2 saltgurkor, finhackade
  • 1 dl persilja, finhackad
  • 1 dl basilika, finhackad
  • 20 blad mynta, finhackade

Gör så här

Kyckling

  1. Koka upp vatten och doppa hela kycklingen snabbt i vattnet för att skålla skinnet. Låt den sedan torka i kylskåp över natten utan plast eller lock för att torka.
  2. Salta kycklingen och lägg citron, timjan och rosmarin inuti kycklingen och pensla med honung.

Grönsaker

  1. Skär grönsakerna och lägg upp dem och kycklingen på en plåt.
  2. Salta grönsakerna, ringla lite olivolja över och tillsätt några strån timjan och vitlök.
  3. Baka av grönsakerna och kycklingen på 180 grader i ca 35 minuter. Kycklingskinnet ska bli krispigt och om du sticker en liten kniv i de tjockaste delarna av kycklingen (samt lederna vid låren) ska saften som kommer ut vara genomskinlig. Tiden kan skilja åt beroende på ugn.

Salsa verde

  1. Rör ihop senap och vinäger i en bunke. Tillsätt oljan i en tunn stråle under omrörning. Tillsätt resten av ingredienserna och rör ihop.