Maräng- och daimtårta med limemarinerade jordgubbar

Maräng- och daimtårta med limemarinerade jordgubbar
Foto: TV4
Yvonne Ryding
Yvonne Ryding

Maräng- och daimtårta med limemarinerade jordgubbar

Av: Yvonne Ryding

Från: Hela Sverige bakar

22 ingredienser

2 h

Yvonnes vackra och goda tårta med maräng- och sockerkaksbottnar, vaniljkräm, chokladkräm, limemarinerade jordgubbar och vispad grädde.

Ingredienser

portioner bitar

marängbottnar

  • 4 äggvitor
  • 3,5 dl strösocker
  • 1 dl sötmandel, hackade

chokladkräm

  • 4 äggulor
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl strösocker
  • 150 g smör
  • 100 g mörk choklad (alt blockchoklad)

vaniljkräm

  • 2 äggulor
  • 3 dl mjölk
  • 3 msk strösocker
  • 1 vaniljstång (vaniljsocker)
  • 1 limefrukt, skalet

sockerkaksbotten

  • 2 ägg
  • 1 dl strösocker
  • 1,33 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver, knappt/inte riktigt

fyllning

  • 7 dl grädde
  • 1 Daim (dubbelförpackning)
  • 1 l jordgubbar
  • 1 limefrukt
  • 1,5 dl riven kokos

Gör så här

Marängbottnar

  1. Sätt ugnen på 140 grader.
  2. Vispa äggvitor och socker först (spara en 0,5 dl socker) till ett hårt skum. Hacka mandlar under tiden, och ha i det sista av sockret och mandlar när skummet är färdigt.
  3. Tag en plåt och lägg på ett bakplåtspapper. Tag en sockerkaksform och mät ut och rita en rund cirkel på pappret. Häll ut marängskummet på cirkeln. In i ugn i en timme.

Chokladkräm

  1. Använd kastrull. Ha i äggulor, vispgrädde, sockret och rör under uppvärmning. Gör bitar av blockchockladen och ha i och låt smälta, sist samma med smöret. Rör om och se till att det blir en härlig konsistens på smeten. Låt stå och svalna.

Vaniljkräm

  1. Gör allt i en kastrull, på mycket svag värme blanda äggulor, mjölk, vanilj och socker.
  2. Rör om hela tiden så att det kommer in luft i smeten. När den tjocknat, ha i limeskalet och låt stå svalt och svalna.

Marinera jordgubbarna

  1. Skölj jordgubbarna, skär dem i skivor, lägg dom i en skål, och häll limejuicen över blanda om lite då och då.

Sockerkaksbotten

  1. Sätt ugnen på 250 grader.
  2. Använd en elvisp och blanda först ägg och socker, sedan mjöl och bakpulver. Bröa en sockerkaksform som har löstagbar botten.
  3. Grädda i fem minuter.

Servering

  1. Vispa grädden och krossa daimen. När alla delar har svalnat, montera tårtan och servera.