Äppelrospaj med smördeg

Äppelrospaj med smördeg
Foto: TV4
Ulrika Lind
Ulrika Lind

Äppelrospaj med smördeg

7 ingredienser

1,5 h

Vacker paj med äppelrosor och hemgjord smördeg.

Se alltid till att ha så kalla ingredienser som möjligt när du gör pajdeg.  Lägg gärna smör och mjöl i frysen.  Arbeta degen så lite som möjligt.
Detta är ett deltagarrecept från Hela Sverige bakar.

Ingredienser

portioner paj

Smördeg

  • 250 g vetemjöl
  • 185 g smör, i kuber
  • 1,5 dl isvatten

Fyllning

  • 2-3 röda äpplen
  • 0,5 dl farinsocker
  • 2 msk malen kanel
  • 50 g mandelmassa

Gör så här

  1. Pulsa ihop smör och mjöl snabbt i matberedare.
  2. Tillsätt isvattnet och fortsätt pulsa tills du har en grynig massa, stjälp upp på mjölat bord och forma till en rektangel med hjälp av en degskrapa.
  3. Börja kavla, oroa dig inte för att det inte alls liknar en deg. Kavla ut till ca 40x15 cm.
  4. Vik degen i 4 och vänd ett kvarts varv, se till att du har mjöl på bordet och kaveln.
  5. Kavla på nytt ut till 40x15 cm, vik, vänd och upprepa tills du gjort detta ca 3-4 gånger.
  6. Vik i 3, plasta in och lägg kallt att vila.
  7. Skiva äpplena i halvmånar (skala dom inte) så tunt som möjligt, lägg i en bunke och blanda med farinsocker och malen kanel, ställ åt sidan.
  8. Kavla 3/4 av degen och täck en pajform.
  9. Skiva mandelmassan och lägg i botten.
  10. Kavla ut resterande deg till en lång rektangel och skär sedan ut remsor på ca 1,5x40 cm.
  11. Lägg äppelskivorna på rad på degremsorna och rulla sedan försiktigt ihop dom till en ros, ställ rosorna i botten på pajformen.
  12. Fyll tomrummen med resterande äppelskivor.
  13. Grädda mitt i ugnen ca 30 min. Lägg över folie om äppelbitarna börjar bli brända.