Chokladtårta med saltad karamellfrosting

Chokladtårta med smak av saltad karamellfrosting och swiss meringue nougat buttercream
Foto: TV4
Julie Karlsson
Julie Karlsson

Chokladtårta med saltad karamellfrosting

31 ingredienser

2,5 h + tid i kyl

Mäktig chokladtårta med godisöverraskning i mitten. Smaksätts med saltad karamell och Swiss Meringue nougat buttercream.

Tårtbotten går utmärkt att förbereda samt frysa i förväg. Dekorationer går även att göra i förväg.

Detta är ett recept från en av de tävlande i Hela Sverige bakar.

Ingredienser

portioner bitar

Tårtbottnar

  • 3 ägg
  • 350 g mjölk
  • 270 g vetemjöl
  • 75 g kakao
  • 1,5 tsk bikarbonat
  • 0,75 tsk salt
  • 170 g smör
  • 435 g strösocker
  • 1 vaniljstång [alternativt 1,5 krm äkta vaniljpulver]

Swiss Meringue nougat buttercream

  • 4 äggvitor
  • 240 g strösocker
  • ca 250 g smör
  • 2 tsk vaniljextrakt
  • 200 g nougat, smält

Saltad karamellfrosting

  • 100 g strösocker
  • 4 msk vatten
  • 116 g grädde
  • 2 tsk vaniljextrakt
  • 340 g smör, saltat och rumstempererat
  • 0,25 tsk havssalt
  • 480 g florsocker

Garnering

  • 500 g mörk choklad 70 % (hög kvalitet)
  • 100 g nougat
  • 100 g vit flowerpaste
  • 50 g ljusrosa flowerpaste
  • skimrande pulverfärg i rosa (pärlemo)
  • skimrande pulverfärg i vitt (pärlemo)
  • pensel
  • ätbart lim
  • 1 stor påse Maltesers (chokladkulor)
  • 300 g choklad-/mintkulor i pastellfärger (ex Peps mintkulor)

Gör så här

  1. Tårtbotten
  2. Blanda ihop mjöl, kakao, bikarbonat och salt. Ställ detta därefter åt sidan.
  3. Vispa smöret tills det blir krämigt. Dela vaniljstången och häll i fröna eller tillsätt vaniljpulvret i smöret.
  4. Tillsätt sockret och fortsätt att vispa tills det är vitt och fluffigt, detta moment tar ca 5 minuter.
  5. Vispa ner äggen, ett i taget på låg hastighet. Rör med slickepott ner mjölblandningen i tre omgångar varvat med mjölken. Se till att börja och sluta med mjölblandningen.
  6. Smörj en form, 24 cm i diameter, och klä den med en extra krage gjord på bakplåtspapper. Fördela smeten i formen.
  7. Grädda långt ner i ugnen i cirka 40 minuter på 175 grader. Tänk på att alla ugnar är olika så håll gärna lite koll medan tårtbotten gräddas. Längre gräddningstid rekommenderas om du använder en mindre form.
  8. Håll koll med en provsticka och kolla efter så den inte får stå för länge och bli torr. Låt svalna på galler i ca 15 minuter innan den stjälps upp och låts svalna. Därefter kan botten skäras i lager.

Swiss Meringue nougat buttercream

  1. Fixa i ordning ett vattenbad och ta fram en digital kökstermometer (var noga med att det kokande vattnet inte når botten på vattenbadet. Se till att ditt vattenbad är ordentligt diskat. För att få bort eventuellt fett kan du torka ur skålen med lite pressad citron).
  2. Häll vitorna i vattenbadsskålen, tillsätt sockret och blanda samman. Sätt skålen över vattenbadet och lägg i termometern. Vispa hela tiden och försök få ner sockret som fastnar på kanterna. Värm äggblandningen till 65 grader.
  3. Häll de varma äggvitorna i din mixerskål. Börja vispa på en medelhög hastighet. Känn hur varm skålen är längst ner. Marängsmeten ska vispas tills skålen är ungefär fingervarmt. Det brukar ta 5-10 minuter.
  4. Under tiden kan du smälta nougaten i antingen mikrovågsugn eller över ett vattenbad.
  5. När skålen är ljummen har du fått en perfekt vispad maräng. Den ska forma mjuka toppar och hålla formen.
  6. Nu sätter du hastigheten på låg-medel. Sedan tillsätter du en smörkub i taget. Smörkuben ska bli helt inkorporerad i marängen innan du tillsätter nästa. Häll i den smälta nougaten samt vaniljextraktet när swiss marängkrämen är färdig, blanda för hand med slickepott. Tänk på att eventuella smaksättningar bör vara rumstempererade, risk för påverkan på smöret kan förekomma annars.

Saltad karamell frosting

  1. Koka vattnet ihop med strösockret i en liten kastrull på medelvärme.
  2. Blanda i sockerblandningen emellanåt för att lösa upp sockret.
  3. Fortsätt att tillaga på medelvärme, sluta dock med omrörning i kastrullen när blandningen kokat upp. Detta moment försätts tills blandningen (karamellen) får en djup bärnstensbrun färg, ca 7-10 minuter.
  4. Dra blandning av värmen och rör sakta ner grädden ihop med vaniljextrakten. Låt svalna i minst 30 minuter.
  5. Vispa smör och salt pösigt i en skål, lägg försiktigt i florsocker (lite i taget) tills allt kombinerats, blanda sedan i karamellblandningen i smörblandningen tills frostingen kommit ihop.

Montering

  1. Smält mörk choklad över vattenbad och temperera chokladen tills den först når en temp på 48-50 grader, kyl sedan ner chokladen till 27 grader för att sedan värma upp den igen till 31 grader innan du kan hälla chokladen i formen och täcka hela botten samt kanterna. Låt detta svalna och lossa försiktigt botten från formen. Se nu till, så gott det går, att inte ta med fingrarna på utsidan av skalet så fingeravtryck undviks.
  2. Stansa ut en ring i mitten på botten där "överraskningen" (godiset) ska få plats.
  3. Varva saltad karamell frosting med swiss meringue nougat buttercream mellan de olika lagren i önskad mängd.
  4. Fyll det utstansade hålet med godiset och lägg på det sista locket på tårtbotten.
  5. Täck tårtbotten med ett tunt lager av den saltade karamell frostingen. Spritsa även i valfri spritsmönster.
  6. Dekorera med flowerpaste i önskad färg efter egna önskemål. Pensla gärna skimrande pärlemo pulverfärg (matcha gärna färgen på pulvret med färgen på flowerpaste) så de får ett fint skimmer. Fäst dekorationerna med lite ätbart lim på locket.