Apple-pear caramel pie och rabarberkompottsrullader med smak av ingefära

Apple-pear caramel pie och rabarberkompottsrullader med smak av ingefära
Foto: TV4
Julie Karlsson
Julie Karlsson

Apple-pear caramel pie och rabarberkompottsrullader med smak av ingefära

21 ingredienser

90 min

Två bakverk av en grunddeg! Äppel- och päronpaj med ingefära och kanel. Rullader fyllda med vaniljdoftande rabarberkompott.

Grunddegen går med fördel att göra i förväg och förvara i kyl.
Detta är ett deltagarrecept från Hela Sverige bakar.

Ingredienser

portioner paj + 10 rullader

Grunddeg

  • 750 g vetemjöl
  • 375 g smör, kallt, tärnat
  • 150 g florsocker
  • 3 krm vaniljpulver
  • 3 ägg, uppvispade
  • 3 msk mjölk
  • äggula, till pensling
  • rörsocker

Apple-pear pie

  • 5 äpple, helst granny smith
  • 5 päron (helst Conferencepäron)
  • 1,5 citron saft och skal
  • 3 tsk färsk ingefära [ca 10 cm bit]
  • ca 4 msk potatismjöl
  • ca 5 tsk malen kanel

Rabarberkompottsrullader

  • 4 rabarber
  • 3 vaniljstänger
  • 15 cm färsk ingefära, skalad och skivad
  • 10 g osaltat smör för stekning
  • 3 msk strösocker
  • 2 citroner, skal
  • ca 4 msk potatismjöl

Gör så här

Grunddeg

  1. Sikta ner vetemjöl och florsocker i en matberedare. Arbeta in smöret lite åt gången så att resultatet liknar ströbröd.
  2. Tillsätt ägg, vaniljpulver och mjölk i matberedaren men bara tills degen går ihop precis. Arbeta inte in för mycket för då blir degen seg.
  3. Forma degen till en boll, pudra lite mjöl över degen samt över en ren yta innan den pressas med handflatan till en tjocklek på ca 2,5 cm.
  4. Pudra över lite mer mjöl och svep in i plastfolie, låt vila i kyl i minst 30 minuter.

Apple-Pear caramel pie

  1. Skala och kärna ur äpplena samt päronen, skär frukterna i tunna klyftor och lägg dem i en skål ihop med citronsaften. Blanda ordentligt då detta förhindrar oxidering av frukten.
  2. Stek därefter frukten lite ihop med kryddorna fördelat i omgångar och låt sedan svalna. Blanda i potatismjöl med fyllningen.
  3. Dela degen i två delar, den ena delen ska sedan delas med 1/3 av degen till locket och resten till botten.
  4. Pudra en ren yta samt brödkavel med mjöl och kavla försiktigt ut degen tills den är 5 mm tjock. Vänd på den då och då. Rulla upp degen (eller vik den dubbelt) på kaveln och placera i formen.
  5. Skär bort eventuell överflödig deg som hänger över sidorna. Nagga botten med en gaffel, pensla med äggula och förgrädda på 175 grader i ca 10 minuter.
  6. Kavla ut lock/mönster och pensla locket med äggula och strö råsocker på.
  7. Grädda i ca 35 minuter eller tills skalet får en fin gyllene färg.

Rabarberkompottsrullader med smak av ingefära

  1. Dela vaniljstängerna och skrapa ur fröna. Skär rabarbern i 2 cm bitar.
  2. Smält lite smör i en kastrull och tillsätt rabarber, ingefära, vaniljstängerna och vaniljfröna.
  3. Rör om och tillsätt strösocker. Skala 6 remsor av citronskal med potatisskalare till rabarberkompotten, koka i ett par minuter.
  4. Kavla ut resterande halva av grunddegen till en ca 1 cm tjock rektangel. Pensla insidan med äggula.
  5. Skeda rabarberkompotten på ena sidan av den utkavlade degen och vik försiktigt över samt rulla in kompotten i degen. Lägg på bakplåtspapper och pensla med äggula och strö råsocker över innan de åker in i ugnen.
  6. Grädda på 175 grader i ca 30 minuter. Låt svalna något och skär bort kanterna/ändarna på pajrullen.