Chocolate vanilla raspberry cake

Chocolate vanilla raspberry cake
Foto: tv4
Jonnha Hagenlöf Arabi
Jonnha Hagenlöf Arabi

Chocolate vanilla raspberry cake

13 ingredienser

Jonnhas tårta i fyra lager med färska hallon samt choklad- och vaniljsmörkräm.

Detta är ett recept från en av de tävlande i Hela Sverige bakar

Ingredienser

portioner bitar

Tårtbotten

  • 340 g ägg
  • 220 g strösocker
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 165 g vetemjöl

Choklad- och vaniljsmörkräm

  • 325 g äggvita
  • 75 g strösocker
  • 120 ml vatten
  • 300 g strösocker
  • 520 g osaltat smör, rumstempererat
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 300 g mjölkchoklad
  • 500 g färska hallon

Dekoration

  • 100 g mjölkchoklad

Gör så här

Tårtbotten

  1. Förvärm ugnen till 180 grader.
  2. Vispa socker och ägg riktigt fluffigt i ca 15-20 minuter. Vispa ner vanilj.
  3. Sikta sedan ner mjölet i två omgångar och vänd försiktigt ner det i äggsmeten så att luften finns kvar i smeten.
  4. Häll upp jämnt i två 15 cm runda formar och grädda i ca 20 minuter eller tills en sticka kommer ut ren. Vänd botten upp och ner direkt när den kommer ur ugnen så att den blir jämn och inte bucklig.
  5. När de har svalnat så delar du bottnarna i två delar.

Choklad- och vaniljsmörkräm

  1. Plocka fram smöret från kylen och skär det i små kuber. Förbered äggvita och den mindre mängden socker i en bänkmixer eller en bunke för vispning.
  2. I en kastrull kokar du upp sockerlag med den större mängden socker och vattnet. Du ska koka upp det till 118 grader. När det når ca 110 grader så börjar du vispa äggvitorna och sockret i bunken till en maräng med styva toppar.
  3. När sockerlagen nått 118 grader så tar du direkt bort den från plattan och häller långsamt lagen ner i marängen medan du vispar på full effekt. Vispa sedan marängen i ca 8-10 minuter tills den kallnat.
  4. Under tiden så smälter du din choklad och ställer den åt sidan att svalna lite.
  5. Tillsätt sedan smöret till marängen en liten bit åt gången och vispa på en låg hastighet.
  6. När allt smör är inarbetat så ska du ha en tjock och fluffig kräm som påminner lite om mjukglass. Blanda nu ner vaniljen och arbeta in den.
  7. Ta undan en femtedel av krämen, som du ska fylla tårtan med. I den resterande smörkrämen blandar du ner den avsvalnade och smälta chokladen.

Dekoration

  1. Smält två tredjedelar av chokladen och häll sedan ner resterande choklad och rör tills det är slätt.
  2. Klicka ut chokladen på bakplåtspapper och smeta ut till ovala blomblad med sked och ställ sedan kallt i frysen så dem stelnar.
  3. När det stelnat så bygger du ihop en blomma genom att varva smält choklad och oval inom en rund utstickare med bakplåtspapper i botten. Varva om vartannat så slutresultatet blir som en blomma.

Montering

  1. Lägg ett tjockt lager med chokladsmörkräm mellan vardera botten och placera hallon på chokladsmörkrämen.
  2. Du ska nu ha två stycken tvåvåningskakor bredvid varandra. Lägg nu vaniljsmörkräm ovanpå den ena och placera sedan den andra kakan ovanpå så du får en enda hög tårta.
  3. Spackla tårtan med smörkrämen och dekorera med chokladblomman.