Budapestrulle

Budapestrulle
Foto: Tv4
Johan Sörberg
Johan Sörberg

Budapestrulle

10 ingredienser

Budapestrulle eller Budapeststubbe, en klassisk glutenfri rulltårta med nötmaräng fylld med vispgrädde och frukt. Här är konditorn Johan Sörbergs recept.

Ingredienser

Budapestrulle

  • 200 g äggvita
  • 250 g strösocker
  • 150 g hasselnötter
  • 50 g potatismjöl
  • 50 g hasselnötsflakes

Fyllning och dekoration

  • 400 g vispgrädde
  • 3 nektariner (eller persikor)
  • 1 mandarin (eller satsumas)
  • 100 g mörk choklad
  • florsocker

Gör så här

Budapestrulle

  1. Hacka hasselnötterna och rosta dem i ugnen eller i en torr stekpanna.
  2. Sätt ugnen på 190 grader.
  3. Vispa äggvitan tillsammans med 100 g av strösockret till maräng.
  4. Vispa ner resterande strösocker och vispa sedan vidare i 2 min.
  5. Blanda potatismjöl och hasselnötter, vänd ner i marängen och blanda väl.
  6. Stryk ut smeten eller spritsa ut den på en plåt med bakplåtspapper.
  7. Dekorera med hasselnötsflakes.
  8. Sätt in i ugnen och baka i ca 16-18 minuter. Vispa grädden under tiden och skär frukten i bitar.

Montering

  1. Vänd botten och dra bort pappret, lägg ett nytt bakplåtspapper över.
  2. Stryk ut grädden och fördela frukten.
  3. Rulla ihop din Budapestrulle, spänn rullen med hjälp av pappret.
  4. Skär rent kanterna. Dekorera med choklad, grädde och frukt.