Hel kyckling i ugn med timjan och citron

406 röster
ca 1 h 20 m
4
Hel kyckling i ugn med timjan och citron
Foto: TV4

Helrostad citron-och timjankyckling samt potatismos smaksatt med honung och dijonsenap - en god och spännande variant på en vardaglig middag.

Visa mer
ca 1 h 20 m
4
4 portioner

Du behöver

  • 0,5 kruka färsk timjan
  • 100 g smör, rumstempererat
  • 3 klyfta vitlök, rivna
  • 1 citron, zest och saft
  • 1 hel kyckling (à ca 1300 g)
  • salt
  • peppar

Sås

  • 2 dl grädde

Potatispuré

  • 900 g mjölig potatis, skalad (t ex King Edward eller mandelpotatis)
  • 3 dl mjölk
  • 50 g smör, rumstempererat
  • 1 msk honung, flytande
  • 1 msk dijonsenap
  • 250 g haricots verts, till servering
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Finhacka timjanen. Rör samman smör, vitlök, timjan och citronzest. Smaka av med salt och peppar. Droppa citronsaften över hela och inuti kycklingen. Smörj sedan in kycklingen med det smaksatta smöret, gärna även innanför skinnet så blir kycklingen extra smakrik.
  3. Tillaga i ugnen på galler med en ugnsform under, i ca 1 timme. Innertemperatur vid benet ska vara 82 grader när kycklingen är klar.
  4. Ta ut kycklingen och ta tillvara på köttsaften som droppat ner i ugnsformen.
  5. Häll köttsaften i en liten kastrull och låt få ett snabbt uppkok tillsammans med grädden. Smaka av med salt.
  6. Potatispuré
    Gör potatispuré medan kycklingen rostas i ugnen. Koka potatis tills den är mjuk. Häll av vattnet ur grytan, låt ånga av och häll sedan i mjölken.
  7. Ställ tillbaka på plattan och låt mjölken bli riktigt varm. Använd nu elvisp, men utan att sätta på den. Mosa potatisen något med de stilla visparna.
  8. Vispa sedan potatisen fluffig med elvispen. Lägg i smör, i med honung och dijon, salta och peppra. Vispa hastigt ihop. Smaka av med ev mer honung, dijon, salt och peppar.
  9. Koka haricots verts i saltat vatten i 3 minuter.
  10. Servera kycklingen med potatismos, haricots verts och den goda såsen.
  11. Matsortera dina lökskal och potatisskal till återvinning och njut av din kyckling!

Laddar fler recept...