Hel kyckling i ugn med skysås och krispig potatis, signerad Donal Skehan

koket.se
Hel kyckling i ugn med skysås och krispig potatis, signerad Donal Skehan
Donal Skehan profilbild
Donal Skehan profilbild

Hel kyckling i ugn med skysås och krispig potatis, signerad Donal Skehan

17 ingredienser

1 h 15 min

Donals mammas signaturrecept = comfort food när den är som bäst. Hel kyckling proppad med vitlök och timjan, serveras med smöriga grönsaker, krämig skysås och krispiga potatisar.

Se Donal Skehan laga receptet

logo

Ingredienser

portioner4 - 6

Kyckling

  • 8-10 klyftor vitlök
  • 4 timjankvistar
  • 100 g smör, mjukt
  • 1 hel kyckling (ca 1,6 kg)

Rostad potatis

  • 1,5 kg fast potatis
  • 5 msk rapsolja

Skysås

  • 125 ml vitt vin
  • 2 msk vetemjöl
  • 250 ml kycklingbuljong

Morötter och ärtor

  • 500 g morot
  • 50 g smör
  • 100 ml vatten
  • 2 tsk strösocker
  • 200 g frysta ärtor
  • 1 kruka färsk bladpersilja
  • flingsalt (efter smak)
  • malen svartpeppar (efter smak)

Gör så här

  1. Värm ugnen till 200 grader.
  2. Dra av bladen från timjankvistarna och hacka grovt. Mortla timjan, vitlök och flingsalt efter smak till en slät massa. Arbeta in smöret till ett vitlökssmör.
  3. Lossa försiktigt skinnet från kycklingen med hjälp av fingrarna. Tryck in det mesta av vitlökssmöret under skinnet och smörj sedan hela kycklingen med resterande smör. Lägg i en ugnsfast form.
  4. Ugnsbaka kycklingen i ca 1 timme tills den är gyllene och saften är klar när man skär i den tjockaste delen av kycklinglåret.

Medan kycklingen är i ugnen, förbered potatisen

  1. Skala och kvarta potatisen. Lägg i en kastrull med kallt, saltat vatten. Koka upp och låt sjuda ca 5 minuter. Häll av vattnet och lägg sedan tillbaka potatisen i kastrullen. Sätt på ett lock och kasta runt potatisen så att ytan ruggar upp sig.
  2. Häll potatisen i en ugnsfast form. Ringla över olivolja, blanda runt och krydda med salt och peppar.
  3. Sätt in formen i ugnen under kycklingen och rosta ca 45 minuter. Vänd runt potatisarna då och då så att de får jämn och fin färg.

Medan kycklingen och potatisen är i ugnen, förbered grönsakerna

  1. Skär morötterna i 2 cm diagonala slantar. Lägg morötter, smör, vatten, socker, salt och peppar i en kastrull med tjock botten. Låt sjuda under lock 10–12 minuter tills morötterna är mjuka. Tillsätt ärtor och hackad persilja, blanda ihop allt tills ärtorna är varma. Salta och peppra efter smak.
  2. Ta ut kycklingen från ugnen och lägg på en varm tallrik. Täck med aluminiumfolie så att den håller värmen.

Medan kycklingen vilar, gör skysåsen

  1. Häll såsresterna från kycklingformen ner i en kanna. Häll bort fettet så att du bara har den lite mörkare kycklingsaften kvar.
  2. Sätt kycklingformen på spisen, tillsätt vitt vin direkt i formen och låt sjuda på medelhög värme. Tillsätt mjöl, vispa tills det sugit upp allt vin och tillsätt sedan buljong. Låt sjuda i 2–3 minuter tills såsen blivit len och tjocknat. Salta och peppra efter smak.
  3. Servera kycklingen tillsammans med den krispiga potatisen, glansiga grönsaker och len skysås.