• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Hawaiian dream med vit choklad och ananas

Hawaiian dream med vit choklad och ananas
Roy Fares 2016
Roy Fares 2016

Hawaiian dream med vit choklad och ananas

10 steg att laga

16 ingredienser

Kokosmousse, vaniljkräm, karamelliserad ananas och rostade kokosflingor. Ja, det här är verkligen en dröm!

Ingredienser

Cream anglais

  • 2 gelatinblad
  • 110 g äggula [7 st]
  • 170 g strösocker [2 dl]
  • 1 vaniljstång
  • 100 g mjölk [1 dl]
  • 350 g grädde [3,5 dl]

Kokosmousse

  • 100 g vit choklad
  • 0,5 gelatinblad
  • 100 g kokosmjölk [1 dl]
  • 200 g vispgrädde [2 dl]

Karamelliserad ananas

  • 1 ananas, tärnad
  • 145 g strösocker [1,5 dl]
  • 30 g vatten [2 msk]
  • 3 passionsfrukter, innanmätet
  • 1 limefrukt

Garnering

  • 4 msk kokos, rostad

Gör så här

  1. Cream anglais
    Lägg gelatinblad i kallt vatten. Blanda äggulor och strösocker i en bunke. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna och lägg i mjölken. Koka sedan upp vaniljstång och mjölk och låt stå i 10 minuten.
  2. Sila av kokningen och koka upp igen och slå det över äggulorna, blanda väl och tillbaka i kastrullen.
  3. Värm krämen försiktigt under konstant omrörning på låg värme tills krämen börjar tjockna lite. Ta bort från plattan, häll över det i en annan bunke. Krama ur gelatinbladen och lägg i dem i krämen, blanda väl. Fördela krämen i 6-8 fina glas och stoppa in i kylen. Låt stelna.
  4. Kokosmousse
    Hacka chokladen och lägg den i en bunke. Lägg gelatinbladet i kallt vatten.
  5. Koka upp kokosmjölk och 100 g grädde. Häll vätskan över chokladen och låt stå i någon minut. Tillsätt gelatinbladet och vispa blandningen slät, eller använd en stavmixer.
  6. Blanda i sista delen av grädden. Täck bunken med plast och låt moussen stå i kylskåp tills den kallnat. Gör gärna det dagen innan om du har möjlighet.
  7. Vispa moussen med en elvisp tills den har fått samma konsistens som medelhårt vispad grädde – men vispa inte för länge.
  8. Karamelliserad ananas
    Skala ananasen, skär bort den hårda stocken i mitten och tärna fruktköttet i lagom stora bitar.
  9. Smält sockret och vatten i en stekpanna till en gyllenbrun karamell. Rör ner ananasen i kastrullen. Tillsätt passionsfrukt, limesaft och låt småkoka i cirka 2 minuter, plocka upp ananasbitarna och sprid ut bitarna på en tallrik för att svalna. Spara karamellen i kastrullen.
  10. Garnering
    Lägg några karamelliserade ananasbitar och karamellen på cream anglain som stelnat i glas. Vispa upp kokosmoussen och spritsa stora bollar över, dekorera med rostad kokos.