Havsabborre med ugnsrostade sommargrönsaker

POPULÄRT
koket.se
Havsabborre med ugnsrostade sommargrönsaker
Foto: TV4
Filip Poon - porträtt KM 2023
Filip Poon - porträtt KM 2023

Havsabborre med ugnsrostade sommargrönsaker

20 ingredienser

30 m

Smörstekt havsabborre (seabass) med ugnsrostad sparris, lök, blomkål och broccoli samt enkel vitvinssås.

Se Filip Poon laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Fisk

  • 500 g havsabborre (filéer med skinn på)
  • rapsolja
  • 2 msk smör
  • salt

Sås

  • 2 schalottenlökar, finhackade
  • 2 dl vitt vin
  • 2 dl vatten
  • 3 msk vitvinsvinäger
  • 2 msk fiskfond
  • 1 msk smör
  • salt
  • olivolja

Sommargrönsaker

  • 1 knippe grön sparris
  • 1 blomkål
  • 4 knipplökar (eller 6 salladslökar)
  • 2 broccoli
  • salt
  • olivolja

Till garnering

  • vattenkrasse (eller vanlig krasse)
  • färsk körvel

Gör så här

  1. Sätt på ugnen 200 grader.
  2. Klyv löken på mitten, dela ner blomkål och broccoli och lägg allt på en ugnsform. Olja och salta, ställ in i ugn 25 min.
  3. När 25 min gått, olja upp och salta sparrisen och lägg i dom i formen. Låt gå i ugnen ytterligare ca 5 min.
  4. I en panna, fräs finhackad schalottenlök, slå på vin och reducera tills hälften kvarstår. I med fiskfond, vitvinsvinäger och vatten, reducera (låt det koka på hög värme) ca 8 min eller tills den tjocknar något. Vispa sedan i smöret. Smaka av med salt och vinäger.
  5. Värm stekpannan. Torka av fisken, salta och olja in den. I med 3 msk olja i pannan, och stek sedan fisken med skinnsidan neråt, i ca 3 min. Vänd den sedan, i med smör och ös ca 2 min, eller tills innertemperatur når 45 grader. Servera!