Havreflarn, Rachel Khoos recept

Havreflarn, Rachel Khoos recept
Foto: David Loftus

Havreflarn, Rachel Khoos recept

18

5 ingredienser

50 m

Häromdagen besökte jag en affär med kontorsmaterial i närheten. De hade dukat fram en termos med kaffe och havreflarn till sina kunder. Jag tackar aldrig nej till en gratiskaka, så jag smakade på en: den var frasig, smulig, söt och enkel men fullt tillfredsställande. Jag bestämde mig genast för att baka likadana kakor själv. I det klassiska receptet ingår socker, mjöl och smör, men till mina havreflarn behövs inte mycket annat än några väldigt mogna bananer (ju mognare desto bättre), eftersom sötman kommer från bananerna. Jag gillar att glasera kakorna med ett tunt lager choklad och strö över lite havssalt – nu blev kakorna inte fullt så enkla längre.../Rachel

Recept från boken "Mitt lilla svenska kök"

Ingredienser

portioner24 st
 • 2 bananer [200 g när de är skalade]
 • havssalt
 • 1 tsk malen kanel (eller vaniljpulver)
 • 150 g havregryn
 • 100 g choklad

Gör så här

 1. Värm ugnen till 220 grader eller 200 grader varmluft.
 2. Mixa bananerna med en stavmixer tillsammans med en nypa salt och kanel eller vaniljpulver tills det blir en slät blandning. Rör ner havregrynen och blanda smeten noga.
 3. Lägg bakplåtspapper på två bakplåtar. Lägg kakmåttet (om du använder ett sådant) på bakplåten och lägg ett jämnt lager havresmet inuti kakmåttet. Fortsätt tills smeten är slut. Om du inte har något kakmått kan du göra runda kakor på fri hand. Se till att göra ett jämnt lager smet med några millimeters tjocklek.
 4. Grädda flarnen i 10-15 minuter eller tills kanterna blir mörkt gyllenbruna. Vänd kakorna och grädda dem i ytterligare 10 minuter. Ta kakorna från plåten och ät.
 5. Du kan också bryta chokladen i bitar och smälta den i en eldfast skål över ett hett vattenbad. När chokladen har smält brer du ett lager på kakornas platta sida och strör eventuellt över lite havssalt.
 6. Kom ihåg - havreflarnen håller sig i flera dagar i en burk med tättslutande lock