Hasselnötskaka med kaffe och brynt smör

Hasselnötskaka med kaffe och brynt smör
Foto: TV4
Tea Malmegård 2016
Tea Malmegård 2016

Hasselnötskaka med kaffe och brynt smör

17 ingredienser

Mjuk kaka smaksatt med malet kaffe, brynt smör och hasselnöt. Vispad pannacotta spritsas snyggt på kakan som topping.

Ingredienser

portioner8 - 10
  • 30 g smör, rumsvarmt (till formen) [2 msk]
  • 40 g hasselnötsmjöl (till formen) [¾ dl]
  • 150 g smör, att bryna [1 ½ dl]
  • 175 g strösocker [2 ¼ dl]
  • 75 g hasselnötsmjöl [1 ½ dl]
  • 70 g vetemjöl [>1 dl]
  • 5 g bakpulver [1 tsk]
  • 5 g salt [1 tsk]
  • 20 g espressopulver, snabbkaffe [1 msk]
  • 170 g äggvita [4–5 st]

Vaniljpannacotta

  • 8 g gelatinblad [2,5]
  • 1,5 vaniljstång
  • 500 g vispgrädde [5 dl]
  • 100 g strösocker [1,25 dl]

Karamelliserade kaffebönor

  • 50 g kaffeböna [ca 1 dl]
  • 45 g strösocker [1/2 dl]
  • 15 g smör

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader och varmluftsfunktion.
  2. Smöra och bröa en springform (ca 23 cm i diameter).
  3. Bryn smöret på medelhög värme. Smöret ska vara gyllene och dofta nötigt så att det ger karaktär till kakan och mjölkproteinet fastnat ordentligt i botten. Låt svalna.
  4. Blanda alla torra ingredienser och blanda med det avsvalnade smöret. Tillsätt äggvitan.
  5. Häll smeten i formen. Grädda i 20–25 minuter. Ta ut och låt svalna.

Vaniljpannacotta

  1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
  2. Dela vaniljstången på längden, skrapa ut fröna och lägg både frön och stång i en kastrull tillsammans med grädden och sockret. Koka upp under omrörning och sila sedan ner i en bunke, gärna av rostfritt stål.
  3. Krama vattnet ur gelatinet och lägg ner i bunken. Rör om tills det lösts upp. Kyl ner blandningen över kallvattenbad tills pannacottan börjar tjockna. Låt stelna helt och hållet. Vispa sedan upp den med en elvisp och fyll i spritspåse med önskad tyll.

Rostade kaffebönor

  1. Sätt ugnen på 170 grader.
  2. Förbered en plåt med bakplåtspapper.
  3. Rosta kaffebönorna i ca 5 minuter.
  4. Strö ett tunt lager med socker i en torr och varm panna. När det smält, häll på mer och fortsätt tills allt socker är i pannan utan någon som helst omrörning.
  5. När sockret fått en bärnstensfärgad karamell, häll i kaffebönorna och rör försiktigt med en träslev, tillsätt smöret och se till att det smälter ordentligt i pannan.
  6. Häll allt över bakplåtspappret och pilla försiktigt isär bönorna från de största karamellansamlingarna. Låt svalna helt. Pulsa till ett finare hack i en matberedare.

Servering